Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

Australien: Färre mord med tuffare vapenlag

Foto: Rod McGuirk/AP

Efter en massaker på Tasmanien för 20 år sedan införde Australien världens hårdaste vapenlagar. Sedan dess har antalet mord med vapen sjunkit med 72 procent.

På torsdagen var det 20 år sedan sköt en ensam 28-årig gärningsman ihjäl 35 människor på ett kafé vid en gammal fångkoloni på Tasmanien. Masskjutningen var den hittills värsta i Australien.

Dåvarande premiärminister John Howard reagerade snabbt och bara sex veckor senare införde Australien världens tuffaste vapenlagar.

Halvautomatiska gevär förbjöds och sedan dess har regeringen köpt tillbaka och förstört mer än en miljon vapen. Det innebar att antalet hushåll som äger vapen halverades.

Den som vill köpa ett vapen måste ha ett godtagbart skäl, och det räcker inte att uppge självförsvar. Vapenköpare utsätts för noggranna kontroller under en 28 dagar lång prövotid.

I samband med 20-årsdagen av massakern har nyhetsbyrån Reuters gjort statistikgenomgång och det visar sig att lagskärpningen har sparat många liv.

Sedan 1996 har antalet mord med skjutvapen minskat från 0,54 per 100.000 invånare till 0,15 – en nedgång med 72 procent.

2014 mördades 238 människor i Australien, varav 35 med skjutvapen. Någon ny masskjutning har inte inträffad i landet efter massakern på Tasmanien.

I USA, där antalet mord per 100.000 invånare är 3,4, har president Barack Obama använt Australien som en förebild i försöken att skärpa lagstiftningen på hemmaplan.

I den pågående presidentvalskampanjen har de båda republikanerna Donald Trump och Ted Cruz avfärdat den australiska modellen. Cruz påstår att svårigheterna att köpa vapen har lett till ökade sexuella trakasserier.

I Australien hedrades offren med en två timmar lång ceremoni i Port Arthur på Tasmanien, som direktsändes i tv. Gärningsmannen avtjänar ett 35 år långt fängelsestraff

Vapentätt i USA

I Australien finns 15 vapen per 100 personer.

I USA är notsvarande siffra 101 vapen per 100 personer: