Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

Bilbarnstolar har drastiskt minskat dödsolyckorna

Dödsolyckorna bland barn som suttit i bil vid trafikolyckor, har minskat mycket kraftigt i Sverige de senaste decennierna. Minskningen är 83 procent från 1982 till 2011, visar en ny vetenskaplig rapport.

Minskningen ska jämföras med de högsta dödssiffrorna från 1960-talets början till början av 1980-talet.

Då var antalet omkomna barn upp till 14 år i olyckor i bilar i me­deltal 26 per år.

Nu har antalet sjunkit så mycket att det är i genomsnitt fyra barn per år.

Det visar en vetenskaplig studie om dödsolyckor bland barn i bilar under åren 1956–2011 som forskaren Anna Carlsson på Chalmers har gjort och på fredag presenterar på den europeiska Ircobi-konferensen om trafiksäkerhet och biomekanik i Göteborg.

I arbetet med studien har även forskare från Trafikverket, VTI, Autoliv, Volvo, Chalmers och Safer deltagit.

Minskningen för barnen är större än minskningen av dödsolyckorna i Sverige för hela befolkningen, oavsett ålder, som är 78 procent.

– 83 procent är en väldigt glädjande siffra. Det här visar att vi har haft en bra strategi i Sverige, säger Anna Carlsson.

Det är tre saker som forskarna i studien lyfter fram som viktiga för att antalet dödsolyckor bland barn har minskat så kraftigt.

Bakåtvända bilbarnstolar, bilbälten, sittkuddar och andra skydd har införts.

Bilarnas säkerhet har ökat under de här åren.

Vägarna har förbättrats med många fler mötesfria vägar, vilket har fått ned frontalkrockarna.

– Det allra viktigaste är hur vi har spänt fast barnen säkrare i bilarna – i bakåtvända bilbarnstolar och på bälteskuddar. Vi betonar också att man i fortsättningen behöver följa de svenska rekommendationerna ännu bättre, säger Anna Carlsson.

– När vi började titta på de här siffrorna från 1950-, 60- och 70-talen, hade man vanligen inte bälte alls utan stod i bilen där bak eller låg på hatthyllan. Så vi började från en väldigt annorlunda nivå än vad vi har i dag.

I början av 1980-talet kom kampanjer för att man skulle börja använda bilbarnstolar. Man fick då även hyra babyskydd för de allra minsta barnen, vilket gjorde att man fick i gång säkerhetsarbetet ordentligt.

– Användandet av bakåtvända bilbarnstolar, bilkuddar och bilbälten bland barn i Sverige ökade kraftigt i början av 1980-talet. Och det överensstämmer med när dödsfallen började gå ned i trafiken, säger Anna Carlsson.

Under perioden 1992–2011 – då forskarna fick tillgång till mycket fler uppgifter om dödsolyckorna och kunde titta på djupstudier – var 24 procent av de barn som omkom helt obältade.

28 procent var fastspända men inte enligt rekommendationerna. 38 procent satt enligt rekommendationerna men omkom på grund av mycket svåra krockar.

Mer än hälften av barnen hade alltså under tiden 1992–2011 inte varit fastspända i bilbarnstolen enligt rekommendationerna.

– Därför är det viktigt att vi lyfter den här frågan. Vi vill uppmana människor att verkligen följa rekommendationerna, säger Anna Carlsson.

Idén med bakåtvänd bilbarnstol är en svensk uppfinning och innebär att man tar upp hela kraften i krocken med stolsryggen.

Eftersom barnets huvud är så stort och tungt i förhållande till kroppen orkar barnet inte hålla emot hela den stora vikt som huvudet har. Men sitter barnet bakåtvänt får det stöd från hela ryggen av stolen.