Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Goda Nyheter

Choklad bra för minnet hos äldre

Foto: Lars Lindqvist

Ett ämne som finns i choklad kan förbättra minnet hos personer i åldersgruppen 50-69 år, enligt en ny studie från Columbiauniversitetet i USA. Forskarna kopplar "chokladeffekten" till ett ökat blodflöde i en viss del av hjärnan.

En kopp varm choklad kan tyckas lätt att unna sig i höstmörkret – och nu menar forskarna bakom en studie som publicerats i tidskriften Nature Neuroscience att chokladen också kan vara bra för minnet hos äldre.

Läs också: Choklad minskar risken för stroke

En särskild tillredd chokladdryck gavs varje kväll under tre månaders tid till 37 personer i åldersgruppen 50-69 år, varav en del fick i sig stora mängder flavanoler - som finns naturligt i kakao - och andra gavs en dryck nästan helt utan flavanoler.

Minnestester visade sedan att de som fått chokladdrycken med höga halter flavanoler hade fått betydligt bättre minne, jämfört med när studien startade.

– De av dessa deltagare som till en början hade en minneskapacitet typisk för en 60-åring, hade efter tre månader ett minne som motsvarade en 30- eller 40-årings, säger Scott A Small, professor i neurologi och ledare för studien, till The Guardian.

Forskarna ser också ett samband mellan det förbättrade minnet med ett ökat blodflöde i den del av hjärnan som går under benämningen gyrus dentatus – något de tror stimulerats av flavanolerna i chokladen.

Att äta eller dricka vanlig choklad behöver dock inte nödvändigtvis ge samma effekt. Chokladdrycken i experimentet innehöll 900 mg flavonoler per glas, medan en mindre chokladkaka bara innehåller 40 mg. Anledningen är att en stor del av kakaons flavonoler ofta försvinner vid hanteringen av den.