Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Goda Nyheter

Facebookgrupp hjälper flyktingar att kontakta anhöriga

Lägret i Calais i Frankrike.
Lägret i Calais i Frankrike. Foto: Michel Spingler/AP

En Facebookgrupp har nu samlat in över en miljon kronor för att hjälpa flyktingar att komma i kontakt med sina nära och kära över telefon, skriver The Guardian.

Ett laddat kontantkort är sällan en av bristvarorna som nämns när den tuffa tillvaron i Europas flyktingläger diskuteras.

Men att inte ha möjlighet att kontakta sina närmaste som sitter fast i ett krigsdrabbat hemland är många gånger den tuffaste omständigheten för alla de tusentals människor som just nu befinner sig på flykt i Europa.

Det blev den 32-årige socialarbetaren James Pearce från Norfolk i England varse när han tidigare i år började volontärarbeta i flyktinglägret i Calais på andra sidan den engelska kanalen  i nordöstra Frankrike.

Då startade han Facebookgruppen “Phone Credit For Reugees and Displaced People”. Genom den kan gruppmedlemmarna – som i dag är över 20.000 till antalet – ladda på flyktingars kontantkort på direkta förfrågningar från de behövande, enligt The Guardian.

Enligt tidningen ska James Pearce vid sina besök i Calais framför allt ha reagerat starkt på alla ensamma barn som var i desperat behov att få komma i kontakt med sina familjer.

Han startade gruppen i februari och i dag har den sammanlagt samlat in 100.000 brittiska pund (över en miljon kronor).

”Flyktingarna som är i behov av den här hjälpen kommer aldrig att glömma ett enda av de ören de fått genom Facebookgruppen, för vi har lämnat våra älskade som befinner sig mitt i krig och mörker och ni hjälper oss att komma i kontakt med dem”, skriver den 29-årige sekreteraren till en politiker i det afganska parlamentet till gruppen, enligt The Guardian.