Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Goda Nyheter

Färre barn dör i Sverige

Liam, 7 år, hamnade under vattenytan när han badade och fick hjärtstillestånd.
Liam, 7 år, hamnade under vattenytan när han badade och fick hjärtstillestånd. Foto: Tomas Ohlsson

Betydligt färre barn dör i Sverige i dag jämfört med för 15 år sedan. Anledningen är bättre sjukvård, ökad medvetenhet bland föräldrar och högre säkerhet i våra bilar. ”Utan ny teknik är vi osäkra på hur det skulle ha gått”, säger Helen Svensson vars sjuårige son Liam överlevde en svår drunkningsolycka.

Förra året dog 438 barn under 14 år, jämfört med 556 barn för femton år sedan, enligt siffror från SCB. Minskningen motsvarar drygt 21 procent.

– Utvecklingen är en succé för svensk sjukvård. Vi har blivit mycket bättre på att rädda liv, säger Olle Söder, professor i pediatrik och ordförande i Svenska barnläkarföreningen.
Även antalet dödsfall i förhållande till folkmängden har minskat.

Liam, 7 år, är en av många barn vars liv har räddats tack vare utvecklingen inom sjukvården. När familjen besökte en badplats i värmländska Nysäter i somras hamnade han plötsligt under vattenytan och fick hjärtstopp. Hjärt- och lungräddning på plats fick i gång hjärtat, men tillståndet bedömdes ändå som ”mycket kritiskt”.

Liam fördes så småningom till Östra sjukhuset i Göteborg där han vårdades i respirator och placerades i en kyldräkt.

– Det är ett relativt nytt behandlingssätt. Hans kroppstemperatur reglerades till 33 grader för att skydda inre organ. Sedan höjdes temperaturen försiktigt med en grad i taget. Utan denna hjälp hade han inte varit så frisk som han är. Han är helt återställd i dag. Det är helt otroligt att sjukvården har blivit så pass bra, säger Liams mamma Helen Svensson.

De vanligaste dödsorsakerna bland barn under 14 år är olyckor, cancer och olika medfödda sjukdomar.

DN har analyserat data från Socialstyrelsens dödsorsaksregister. För att öka den statistiska jämförbarheten har vi slagit samman åren 1997 till 1999 respektive åren 2010 till 2012. På så sätt minskar risken för slumpmässiga variationer.

I de allra flesta kategorier märks en tydlig förbättring. Under 2010 till 2012 dog 243 barn i olika medfödda sjukdomar, till exempel missbildningar, deformiteter och kromosomavvikelser. Det kan jämföras med 417 barn under motsvarande period på 90-talet.

Flera studier pekar på att överlevnaden för barn med cancertumörer har ökat under en lång period. Liksom plötslig spädbarnsdöd där antalet fall har minskat efter nya råd om vilken sida bebisar ska sova på.

– I dag överlever barn en massa sjukdomar som de tidigare dog av, till exempel barncancer. Komplicerade hjärtfel kan man operera i dag på helt annat sätt än tidigare. Förr dog de flesta barn som var födda före vecka 25. Man satsade inte ens för att vi visste att det fanns så många komplikationer. I dag satsar vi på dessa barn – och de överlever i större utsträckning, säger Olle ­Söder.

Han berättar om en ny typ av patientgrupp som har skapats i Sverige. Inom sjukvården kallas gruppen för ”De nya överlevarna” och syftar på personer som går in i vuxenålder med sjukdomar som de flesta barn tidigare dog av.

– Det är en väldigt viktig sak. Det är en ny situation som vi måste förhålla oss till, säger Olle Söder.

Men minskningen av antalet dödsfall bland barn förklaras inte enbart genom bättre sjukvård.

Bakåtvända bilbarnstolar, säkrare bilar och bättre vägar har gjort att dödsolyckorna bland barn på vägarna har minskat kraftigt, vilket DN tidigare rapporterat om. I dödsorsaksregistret märks detta mycket tydligt.

De senaste 15 åren har antalet barn som dör i trafikolyckor minskat med 74 procent.

– Följderna av trafikolyckorna har minskat radikalt. Men faktum är att samhällets allmänna säkerhetstänkande har gått upp generellt. I dag finns det väldigt många säkerhetsartiklar i handeln och medvetenheten ökar, säger Göran Stiernstedt, chef för Avdelningen vård och omsorg på organisationen Sveriges Kommuner och landsting.