Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

Inga fler rån – nu vaktar invånarna Konsumbutiken

Foto: Maja Suslin / TT

Två rån mot Konsum inom loppet av några månader har mobiliserat invånarna i skånska byn Kågeröd. De bestämde sig för att skydda butiken – sedan en tid vaktar man sitt Konsum fram till stängningsdags på kvällen.

Lokaltidningen Helsingborgs Dagblad (HD) beskriver i ett reportage hur tolv Kågerödsbor trotsar den kalla blåsten där de sitter på en soffa utanför butiken. Tre hundar förstärker ”medborgargardet”. Man småsnackar och skrattar och har det allmänt trivsamt, vädret till trots.

– Vi vill ha kvar vår butik. Det är flera som inte kör bil i byn, många gamla som skulle ha det svårt att ta sig till Svalöv. Och inget butiksbiträde ska behöva sitta där inne och vara rädd, säger Irene Horsner, en av de vaktande, till HD.

Med sina 1.500 invånare är Kågeröd ingen stor ort, där den ligger i västra Skåne, cirka en och en halv mil från Helsingborg.

Coop Konsumbutken är ett av få serviceställen i byn. Den tuffa konkurrensen i livsmedelshandeln har tvingat kooperationen att höja medlemsbutikernas avgifter, vilket blev avgörande för Mats Stedt, den kooperativa lokalföreningens chef.

Han satsade genom att renovera, omorganisera och utöka butikssortimentet. Kunderna gladdes och omsättningen ökade.

Då kom rånen. Först ett i början av augusti då en beväpnad man rusade in och hotade den ensamma kassörskan. Rånaren kom över en större summa pengar.

I slutet av oktober följde ännu ett rån.

Då fick det räcka – invånare började diskutera sätt att stoppa utvecklingen och samtalet fick en plattform på Facebook. Strax hade en del av Kågerödsborna bestämt sig – medborgargardet, av det fridsammare slaget, bildades.

Mats Stedt är överväldigad av det som följt:

– Invånarnas stöd är livsviktigt för oss. De som vaktar förhindrar ju rån med sin blotta närvaro. Ibland är de hundra, ibland två, men de finns alltid där. Vi känner oss trygga nu, säger han till DN, och tillägger att det inom kort kommer att installeras ny teknik i butiken som gör att personalen inte behöver befatta sig med kontanter under kvällar och helger.