Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

Kvinna överlevde sex dagar utan lungor

Foto: Alexander Mahmoud

Läkarna tvingades på grund en allvarlig och snabbt spridande infektion operera ut en kanadensisk kvinnas båda lungor utan att veta när de skulle få tillgång till två nya, skriver The Guardian. Kvinnan överlevde i sex dagar utan lungorna.

När Melissa Benoit kom in till Toronto sjukhus i april förra året insåg läkarna snart att hon bara hade timmar kvar att leva. Medan Melissa Benoit, som omgående försågs med andningshjälp från en respirator, kämpade för sitt liv tvingades läkarna konstatera att en bakteriell infektionen i hennes lungor spred sig snabbt och att flera livsnödvändiga funktioner i hennes kropp höll på att lägga av.

När det visade sig att inte några antibiotikapreparat hade någon verkan på bakterien fattade läkarna ett djärvt beslut. Utan att veta när de skulle kunna få tillgång till ett passande par lungor bestämde de sig för att operera ut båda lungorna – trots att ovetskapen om patienten skulle kunna upprätthålla tillräckliga syrenivåer för att överleva utan sina lungor bara var en av flera tänkbara livshotande komplikationer. Men lösningen bedömdes vara den bästa möjligheten att bli av med källan till den snabbt spridande infektionen.

– Faktumet att vi visste att det var en fråga om timmar innan hon skulle ha dött hjälpte oss att fatta beslutet. Det gav oss modet att säga: om vi ska rädda den här kvinnan måste vi göra det här nu, säger Shaf Keshavjee, en av läkarna som genomförde operationen, till the Guardian.

Det tog läkarna tretton timmar att operera ut lungorna. Men när de infekterade lungorna väl var ute ur Melissa Benoits kropp dröjde bara minuter innan hennes tillstånd började förbättras. Redan efter 20 minuter hade hennes blodtryck stigit så pass mycket att läkarna kunda sluta ge henne de mediciner som hjälpt henne att upprätthålla blodtrycket, berättar Shaf Keshavjee för den kanadensiska nyhetssajten The Star.

Melissa Benoit försågs med en liten artificiell lunga som kopplades till hennes hjärta. Och utan att någon visste hur länge hon skulle kunna klara sig utan lungor återstod bara att vänta på att ett nytt passande par skulle bli tillgängligt. I sex dagar fick hon vänta, men när lungorna väl var på plats var inte Melissas tillstånd sämre än att läkarna kunde genomföra en lyckad transplantation.

Men det krävdes flera ingrepp innan Melissa Benoit kunde börja rehabilitera sig efter ingreppet. Då hade hon varit sängliggande i tre månader och kunde princip inte röra en muskel. För nyhetssajten The Star förklarar hon att den enda hon mäktade med var att sträcka ut tungan.

I dag är Melissa Benoit fullt återställd och njuter av livet med nya lungor. Redan innan hon drabbades av den infektion som höll på att ta livet av henne led av cystisk fibros – ett tillstånd som med all sannolikhet låg till grund för att hon från början fick infektionen och som innebar att hon led av konstant hosta. Plötsligt kunde hon andas fritt.

– Jag hade aldrig upplevt den känslan. Jag hostade inte mer. När du har cystisk fibros hostar du hela tiden, säger Melissa Benoit till The Star.

Läkarna som genomförde ingreppet är själva osäkra på om det någonsin förut inträffat att en patient överlevt sex dagar utan lungor men säger enligt The Gurdian att de åtminstone inte hört talas om något liknande tidigare.