Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

Rekordfå flygolyckor med dödlig utgång

2015 ser ut att bli ett bra år för flygsäkerheten.
2015 ser ut att bli ett bra år för flygsäkerheten. Foto: Leif R Jansson / TT

Antalet flygolyckor med dödlig utgång under 2015 hamnade på en rekordlåg nivå, rapporterar Aviation Safety Network (ASN), en flygsäkerhetssajt som för statistik på olyckor, incidenter och kapningar inom internationell luftfart. Fram till den 26 december hade totalt 560 människor omkommit i 16 flygolyckor.

Det innebär att 2015 – med förbehållet att ett antal dagar återstår av året – blir det flygsäkraste året någonsin vad gäller antalet olyckor och det femte minst drabbade året vad gäller förlorade människoliv, enligt ASN.

Statistiken bygger på händelser där civila flygplan med plats för minst 14 passagerare varit inblandade. Noteras ska att kraschen i Sinai med det ryska passagerarplanet Metrojet Flight 9268 den 31 oktober, då 224 människor omkom,  räknas in – en händelse där allt mer tyder på att en bomb ombord förklarar det som skedde.

Två av de 16 flygplan som var inblandade i dödsbringande händelser hörde till flygbolag som som finns med på EU:s så kallade svarta lista. I sju av olyckorna var det passagerarflygningar som drabbades.

”Sedan 1997 har snittalet för flygolyckor stadigt sjunkit, till stor del beroende på det säkerhetsarbete som internationella flygorganisationer och flygindustrin bedriver”, säger ASN-chefen Harro Ranter i ett uttalande.

ASN skriver att med en årlig beräkning på 34 miljoner flygningar internationellt är risken för att en person ska omkomma i en olycka en på 4,86 miljoner flygningar.

Statistik över olycks- och dödstal från 1946 och framåt finns redovisade på hemsidan. Från 1970 anges även totala antalet flygningar.

Den slutgiltiga rapporten för 2015 kommer att publiceras av ASN den 1 januari 2016.

Organisationen, med säte i Nederländerna, har drivit sin sajt sedan 1996.

I en sammanställning över vad som är att vänta av flygåret 2016 konstaterar nyhets-tv-kanalen CNN att luftfartsmyndigheter i Sydostasien lägger stor vikt vid kommande utredningsrapport av Air Asias krasch i Javasjön den 28 december 2014 och hur den nedgradering av flygsäkerhetsnivån i Thailand, som USA:s luftfartsmyndighet Federal Aviation Administration (FAA) kungjorde tidigare i december, ska hanteras.