Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Goda Nyheter

Tiggare vann 210.000 på lott – ska bygga hus hemma

Under en dag som alla andra fick den rumänske tiggaren ihop en mindre men ändå summa pengar. En ingivelse fick honom att gå in i en tobakshandel och köpa en skraplott. Strax hade han skrapat fram tre bilar, vinsten var en bil. Nu har vinsten förvandlats till pengar, 210.000 kronor.

– Vinnaren ska använda pengarna till att bygga ett hus till sin familj hemma i byn i Transsylvanien i Rumänien, säger Aaron Israelson, chefredaktör för västsvenska gatutidningen Faktum, som säljs av hemlösa, både svenskar och EU-migranter. På måndag kommer ett nytt nummer ut där historien om Lucians vinst berättas (Lucian är fingerat namn, mannen vill vara anonym).

Aaron Israelson talar rumänska och fick hoppa in som tolk när Lucian skulle kontakta Folkspel, spelföretaget som gett ut lotten.

– Han lät inte särskilt glad när han fick veta att han vunnit, kunde inte tro på det. Men han var omtumlad. Sedan hade han svårt att övertyga hustrun hemma i Rumänien om att det var sant, säger Aaron Israelson.

Den 38-årige mannen fick åka till Göteborg för att vara med om den dragning som i samband med Bingolotto genomförs och som avgör vilken nivå vinsten hamnar på. Det visade sig att han vann en bil värd 275.000 kronor, som kan omvandlas till pengar genom att bilmärkets representant tar tillbaka bilen. Lucian valde den lösningen och fick då 210.000 kornor.

– Dagen efter dragningen träffades vi. Och då var han mycket glad. ”Gud har skickat mig till Sverige eftersom detta skulle hända, alla här är så snälla”, sade han till mig då, säger Aaron Israelson.

Inte minst hade han fått bra hjälp av tobakshandlaren som sålde lotten till honom.

Kan man få till ett bra hus i Rumänien för den summa han vann?

– Jodå, det räcker pengarna bra till, i alla fall i den trakt där familjen hör hemma. Nu bor de sju personer i ett rum.

Mannnen är nu hemma i Rumänien för att ta hand om pengarna som gått in på det bankkonto som Aaron Israelson hjälpt honom att öppna.

– Jag kommer att åka ner senare och träffa honom och familjen och få se hur det går, säger Aaron Israelson.