Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Goda Nyheter

Världens koldioxidutsläpp ökar inte

Världens utsläpp av växthusgasen koldioxid ökade inte förra året, trots ekonomisk tillväxt. Det uppger internationella energiorganet IEA.

Det är första gången på 40 år utsläppen inte ökar, om man bortser från åren i början av 1980-talet, 1992 och 2009 då ekonomisk nedgång stoppade eller minskade koldioxidutsläppen.

32,3 miljarder ton koldioxid släpptes ut i fjol globalt. Det är samma nivå som 2013.

– Det här är en välkommen och viktig överraskning, säger IEA:s chefsekonom Fatih Birol och tillägger att han nu känner större hopp om att mänskligheten kan bekämpa den globala uppvärmningen.

Enligt IEA beror resultatet på att Kina och OECD-länderna blivit mer enegieffektiva och i större utsträckning använder förnybara energikällor. Kina, som släpper ut mest koldioxid i världen, använder alltmer vatten-, sol- och vindkraft.

I december ska världens länder samlas i Paris för att försöka enas om ett nytt klimatavtal. Enligt Fatih Birol på IEA visar resultatet från 2014 för första gången att ekonomisk tillväxt inte behöver betyda ökade utsläpp av växthusgaser.

Satsningen på förnybara energikällor i Kina är en orsak till att utsläppen av växthusgasen koldioxid inte ökade förra året globalt, trots att ekonomisk tillväxt.