Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 10:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/abortangivare-i-texas-paminner-om-stasi/

INSÄNDARE

Insändare. ”Abortangivare i Texas påminner om Stasi”

Protester i Texas i måndags mot de nya abortlagarna.
Protester i Texas i måndags mot de nya abortlagarna. Foto: Nicholas Kamm/AFP

INSÄNDARE. I en tid där jämställdhet borde vara varje lands skyldighet att efter­sträva instiftar Texas en lag som strider mot detta. Abortangivarna i den amerikanska delstaten påminner om Stasi i det gamla DDR, skriver sjuksköterskan Carola Liebe-Harkort.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Med bestörtning läste jag nyheten om att delstaten Texas i USA har instiftat en lag som förbjuder abort efter graviditetsvecka sex. Att neka kvinnor rätten att själv bestämma över sina kroppar, att själva avgöra om de vill ha barn eller inte, att själva fatta avgörande beslut för sina liv, är en tillbakagång av den kvinnliga emancipationen.

Den nya lagen kommer även att öka antalet kvinnor som varje år dör av osäkra abortmetoder, som enligt världshälsoorganisationen WHO är en av de vanligaste dödsorsakerna globalt bland kvinnor.

Texas är en av de delstater i USA som fortfarande utövar och verkställer dödsstraff. Samma delstat som säger sig värna ett fem veckor gammalt foster tar sig själva rätten att döda.

Samma delstat uppmanar och lockar även andra, mot en ersättning av 10 000 dollar (cirka 85 000 kronor), att ge information om vem eller vilka som hjälper den som gör en abort. Det påminner om när Östtyskland på 1980-talet med hjälp av Stasi-agenter avlyssnade medborgare i jakten på dem som inte levde enligt det politiska systemet.

I en tid där jämställdhet borde vara varje lands skyldighet att efter­sträva instiftar Texas en lag som strider mot detta.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt