Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 01:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/ak-taxi-och-spara-pa-naturens-resurser/

INSÄNDARE

Insändare. ”Åk taxi och spara på naturens resurser”

INSÄNDARE. Att välja taxi framför självkörande bilar är en vinst för såväl plånboken och samhället i stort. Personbilar är ett gigantiskt misshushållande med naturresurser, skriver Erland Janzon.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Nutidens våta dröm för fordonsindustrin är att lyckas tillverka bilar som kör sig själva. De har inte förstått att de redan är här!

Genom ett enkelt samtal kommer en sådan bil fram till mig där jag står. Den är rengjord och välservad. Jag behöver inte ens lägga in väskan i bagageutrymmet. Sedan slår jag mig ner i bilen och säger ”Pilgatan 28”, ”Centralstationen” eller något liknande, lutar mig tillbaka och kopplar av. Så är jag framme efter en lugn och trygg färd.

En genomsnittlig personbil sägs rulla 3 procent av sin livstid, i övrigt står den still. Det är ett gigantiskt misshushållande med naturresurser. Den bil jag ovan beskriver fortsätter sitt värv dygnet runt när den släppt av mig vid min destination när den nyttjas av andra. Det är ett gott exempel på hur naturens resurser med fördel kan användas effektivare.

Ekonomiskt är det en vinst för mig, samhället och naturen att nyttja dessa fordon som ”kör sig själva”. Dessa fordon kallas taxi.

Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare