Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-28 13:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/akesson-bor-tydligt-ta-avstand-fran-trump/

Insändare

Insändare. ”Åkesson bör tydligt ta avstånd från Trump”

USA:s avgående president, republikanen Donald Trump, knyter näven inför tusentals anhängare sedan han hållit tal framför kongressen i Washington i onsdags. Kort därefter stormades byggnaden av Trumpsupportrar, vilket tillfälligt avbröt fastställandet av röstresultatet i presidentvalet där demokraten Joe Biden vann.
USA:s avgående president, republikanen Donald Trump, knyter näven inför tusentals anhängare sedan han hållit tal framför kongressen i Washington i onsdags. Kort därefter stormades byggnaden av Trumpsupportrar, vilket tillfälligt avbröt fastställandet av röstresultatet i presidentvalet där demokraten Joe Biden vann. Foto: Tasos Katopodis/Getty Images/AFP

INSÄNDARE. Det är oroväckande att SD-ledaren Jimmie Åkesson inte visat sitt avståndstagande från USA:s avgående president efter onsdagens stormning av kongressen i Washington. Nu bör Åkesson tydligt ta avstånd från Donald Trump, skriver Joel Söder.

Sverigedemokraterna, som ofta förknippas med att vara för USA:s president Donald Trump, bör genast ta avstånd från honom. Det är inget fel att som ett konservativt parti ge sitt stöd ett annat konservativt parti i ett annat land. Men oavsett var man befinner sig i det politiska spektrumet borde demokrati ligga högst på dagordningen, vilket händelserna i USA visar inte gäller för Trump och hans anhängare.

Utan en fungerande demokrati kommer dina och mina åsikter inte betyda något. Att då ha en partiledare för ett av Sveriges största partier som inte tagit avstånd från Trump, utan ibland raka motsatsen, är oroväckande.

SD bör ta avstånd från Trump som banade väg för detta statskuppförsök. Att enbart twittra som SD-ledaren Jimmie Åkesson gjorde på torsdagen – ”Oavsett vad man tycker om valutgången ska demokratin skyddas.” – räcker inte.

https://twitter.com/jimmieakesson/status/1346942495150764033?s=20

Åkesson borde tydligt ta avstånd från Trumps agerande som har lett fram till att detta har kunnat ske. Bara för att man tar avstånd från Donald Trump behöver inte innebära att man tar avstånd från Republikanerna som parti.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt