Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/akesson-och-hans-rasism-ar-en-belastning-for-sverige/

Insändare

Insändare. ”Åkesson och hans rasism är en belastning för Sverige”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuas av journalister i maj i fjol.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuas av journalister i maj i fjol. Foto: Paul Hansen

INSÄNDARE. Med flyktingvågen från Syrien får Sverige färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer som kan bidra till samhället. Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson och hans rasism utgör däremot en belastning för Sverige, skriver Abdulla Miri, flykting från Syrien.

Under 2015 gick jag en kurs vid Uppsala universitet som heter ”Korta vägen”. Det är en utbildning som vänder sig till nyanlända akademiker med syfte att öka chanserna att få jobb som matchar den kompetens man har.

Vi var mer än 40 deltagare som kom från Syrien. En av våra föreläsare en dag sade till oss: ”Ni är en gåva till landet som måste användas på rätt sätt. Utvecklingen i Sverige går mot att befolkningen blir äldre och det finns ett behov av mer arbetskraft, vi måste arbeta längre och mer för att kunna behålla vår välfärd.”

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill däremot se ett stopp för all invandring som ”utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning”. Därmed visade han med förra veckans Twitterinlägg återigen sitt rätta ansikte.

Själv ser jag oss snarare som en långsiktig investering, om vi ska prata om saken ur ett rent ekonomiskt perspektiv som Åkesson vill. Med flyktingvågen från Syrien har Sverige fått sin största akademiska tillströmning hittills med färdigutbildade ingenjörer, läkare och ekonomer i arbetsför ålder som snabbt kan vara med och bidra till samhället. Genom flyktingströmmen från Syrien har Sverige sparat många kostsamma utbildningsår.

Vi har stor potential att vara en lönsam tillgång för det svenska samhället den dagen vi betraktas som en investering i stället för enbart kostnader och belastning. Invandring utgör en win-win-situation om man lyckas omsätta våra kunskaper i praktiken, skapa fler jobb och förbättra villkoren för de som är redan har jobb.

Vi är så trötta på att alltid utmålas som belastning. Vad ska vi säga till flyktingar som har kämpat i frontlinjen under coronapandemin medan Åkesson sitter och jobbar hemifrån?

Vad ska vi säga till flyktingar som jobbar som busschaufförer eller städare och inte kan jobba hemifrån. Ska vi utmåla dem som belastning?

Det är snarare Jimmie Åkesson som utgör en kulturell belastning för Sverige genom att göra Sverige mer känt i världen som ett rasistiskt land. Det är han som skapar klyftor mellan människor i samhället och sprider propaganda.

Den dagen Åkesson ser att Melodifestivalen har försvunnit på grund av flyktingar har han rätt att säga att vi är en kulturell belastning. Åkesson borde skämmas. Han och hans rasism utgör belastning för detta härliga land.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt