Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-22 00:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/aldre-diskrimineras-vid-undersokning-av-brostcancer/

INSÄNDARE

Insändare. ”Äldre diskrimineras vid undersökning av bröstcancer”

”Socialstyrelsen bör omarbeta vårdprogrammet för bröstcancer och revidera rekommendationerna för screening”, tycker insändarskribenten.
”Socialstyrelsen bör omarbeta vårdprogrammet för bröstcancer och revidera rekommendationerna för screening”, tycker insändarskribenten. Foto: Christine Olsson/TT

INSÄNDARE. Screeningen för att tidigt upptäcka bröstcancer upphör efter 74 år. Screening medmammografi är en metod som tar kort tid att genomföra. Därför måste det väl vara betydligt dyrare för samhället med behandling av bröstcancern än att screena oss över 74 år, skriver Eva Jacobsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Plötsligt en kväll känner jag en knöl i det ena bröstet. Inte kan väl jag ha fått bröstcancer, jag som är så gammal och inte längre blir kallad till mammografi?

Screeningen av kvinnor för att tidigt upptäcka cancer upphör efter 74 år. Därför trodde jag i min enfald att jag, som är 82 år, inte skulle få bröstcancer. Dagen därpå säger den vänliga doktorn på vård­centralen att det inte alls är ovanligt att kvinnor i min ålder får bröstcancer.

Tre veckor senare är en ganska stor cancerknöl bortopererad. Nu äter jag hormontabletter och ska fortsätta med det livet ut. När operationssnitten är läkta blir det strålning. Det som styr detta är Socialstyrelsens rekommendation om screening för bröstcancer.

Bröstcancer är denvanligaste cancerformen bland medelålders kvinnor i dag. Medianåldern vid insjuknandet var 66 år 2019. Samma år dog 1 353 kvinnor i den cancerformen. Ju tidigare upptäckt, desto bättre är diagnosen. Socialstyrelsen rekommenderar att kvinnor i åldersgruppen 40–74 år erbjuds avgiftsfri screening av sin region. En del regioner har enligt uppgift tagit bort den övre åldersgränsen.

Insjuknandet i bröstcancer har enligt Socialstyrelsen ökat med närmare 60 procent sedan mitten av 1970-talet. Screeningen beräknas minska dödligheten i bröstcancer med 20–25 procent. 2019 upptäcktes 64 procent av bröstcancertumörerna via screening.

Screening medmammografi är en metod som tar kort tid att genomföra. Metoden har enligt Socialstyrelsen en acceptabel förmåga att både hitta och utesluta bröstcancer. Den diagnostiska säkerheten ökar med stigande ålder eftersom brösttätheten då minskar.

Med tanke på vad Socialstyrelsen skriver i sina dokument är det för mig obegripligt att screeningen för att tidigt upptäcka bröstcancer upphör efter 74 års ålder. Det enda motivet jag hittat är att det inte finns någon dokumentation om hälsovinster och risker vid ett ­screeningprogram för denna grupp. Ingen förklaring finns heller varför man satt gränsen just vid 74 år.

Det står också att vid stigande ålder ökar annan sjuklighet som både kan påverka möjligheten att tåla kraftfull behandling och leda till död av andra skäl än bröstcancer.

Man häpnar överdenna beskrivning. Jag trodde att all cancer­behandling skulle anpassas efter individen och att det i alla åldrar är individuellt vad som passar den enskilde.

Som i mitt fall där jag och min dotter hade en timmes samtal med en onkolog och vi tillsammans kom fram till att en cellgiftsbehandling inte skulle passa mig. Efter operationen skulle det i stället bli hormonbehandling och strålning. Denna behandling pågår nu och efter omständigheterna mår jag ganska bra. Och jag är mycket nöjd och tacksam över den behandling och det bemötande jag hittills fått. Jag är också glad över att jag i fortsättningen kommer att kallas till mammografi varje år livet ut.

Socialstyrelsen skriver också att screening för bröstcancer med mammografi i åldersintervallet 40–74 är en kostnadseffektiv åtgärd. Gäller inte det också oss över 74 år?

Det måste väl vara betydligt dyrare för samhället med behandling av bröstcancern än att screena oss över 74 år. Och minskat lidande för oss som drabbas.

Jag vet att jag inte är ensam. Jag har många drabbade och oroliga medsystrar. Det har hittills varit en intressant och lärorik resa genom hälso- och sjukvården.

Mitt förslag är att Socialstyrelsen omarbetar vårdprogrammet för bröstcancer och reviderar rekommendationerna för screening för bröstcancer. De diskriminerar oss äldre kvinnor och har en förlegad syn på vår hälsa och förmåga att klara läkande cancerbehandlingar.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt