Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/aldreomsorgen-behover-100-miljarder-kronor-mer/

Insändare

Insändare. ”Äldreomsorgen behöver 100 miljarder kronor mer”

Foto: Lotta Härdelin

INSÄNDARE. Den statliga coronakommissionens krav på förbättringar inom äldreomsorgen räcker inte. Äldreomsorgen behöver inte 70 utan 100 miljarder kronor mer under de kommande tio åren, skriver Berit Rollén och Monika Olin Wikman.

Coronakrisen har avtäckt decennier av brister inom äldreomsorgen. De politiska partierna, ansvariga myndigheter, beslutsfattare inom regioner och kommuner har känt till bristerna.

Behovet av en långsiktig finansiering har påtalats i långtidsutredningar i den så kallade Borgkommissionen och i debatter. Pengarna som avsatts till äldreomsorgen har i stort sett inte hållit jämna steg med det ökade antalet äldre i befolkningen sedan 1990. Andelen 80-plussare som har plats i äldreboende eller har hemtjänst är betydligt lägre nu än på 80-talet då andelen var som högst, enligt Marta Szebehely, professor emeritus i socialt arbete vid Stockholms universitet, som vi intervjuat.

Coronakommissionens krav på förbättringar inom äldreomsorgen beräknas till cirka 7 miljarder ­kronor per år. Sveriges kommuner och regioner anser att man måste lägga till ytterligare minst 3 miljarder kronor.

Vi som skrivit den här insändaren har deltagit i debatten sedan 2010-talet. Vi skrev två böcker, ”Vi vill inte bli gamla som äldreomsorgen ser ut i dag” och ”Säg ifrån – det händer för litet i äldreomsorgen.” Vi tog initiativ till konferenser och inbjöds till många möten.

Vi och andra trodde att när 40-talisterna blir äldre kommer kraven att ställas högt och bristerna åtgärdas. Men intresset bland våra generationskamrater har varit svalt och politikerna, där få är gamla, har inte engagerat sig.

Nu tycks i alla fall Kristdemokraterna, enligt en DN Debatt-artikel (den 25 januari 2021), ha bestämt sig för att satsa på äldreomsorgen. Partiet presenterar ett antal reformer, men det är ett långt ifrån heltäckande program.

Bland annat saknas frågan om långsiktig finansiering, diskussion om ansvarsfördelning mellan stat, landsting och kommuner samt ställningstagande till krav som redan finns i debatten och som gäller personalpolitik och vårdens innehåll. Man diskuterar inte heller förmodligen nödvändiga finansieringskällor som högre egna avgifter och äldreomsorgsförsäkringar.

Men vi utgår från att bollen från KD fångas upp av övriga ­partier och att dessa nu presenterar sina reformförslag, konkret och allsidigt. Regeringen har utlovat 4 miljarder kronor extra per år, men det är bara ett litet steg på väg.

Vi uppmanar våra generationskam­rater att i sista stund försöka enga­gera sig och att uppmuntra sina barn – som börjar närma sig pensionsåldern – att göra detsamma.

När kultursektorn, idrotts­rörelsen, restauranger och många andra företag begär stöd i miljardklassen måste vi också högljutt påminna om äldreomsorgen. Den kräver nu samma insatser som barnomsorgen på 1970-talet. Vi kan nu också, som vi kunde en gång, om vi bara vill.

Äldreomsorgen behöver 10 miljar­der kronor mer per år, vilket innebär 100 miljarder under de närmaste tio åren.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt