Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 21:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/alla-borde-bara-munskydd-aven-i-livsmedelsbutiker/

Insändare

Insändare. ”Alla borde bära munskydd även i livsmedelsbutiker”

Foto: Martina Holmberg/TT

INSÄNDARE. Hålla avstånd räcker inte i inomhuslokaler eftersom smitta ändå kan föras vidare. Alla borde bära munskydd även i livsmedelsbutiker, skriver skyddsingenjören Krister Forsberg.

För några dagar sedan kom Folkhälsomyndigheten med förhållningsregler som innebär att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till förfogande i inomhuslokaler. Översatt till ”närbutik för matvaror” med en yta på cirka 200 kvadratmeter innebär det att högst 20 kunder får vistas samtidigt i lokalen.

En infekterad kund utan symtom kan överföra smittan till andra. Hålla avstånd räcker inte eftersom smitta i aerosoler kan föras vidare flera meter i lokalen. En infekterad kund utan symtom, men med munskydd innebär låg risk för andra att bli smittade. När alla bär munskydd i butiken är risken att bli smittat som lägst.

Folkhälsomyndigheten är nu tillbaka i sitt gamla tänk från 2020 när medborgarna invaggades i att munskydden gav oss falsk trygghet och om de bars skulle vi sluta att hålla avstånd.

När ska Folkhälsomyndigheten inse att munskydd är ett komplement till andra åtgärder och behöver så vara fram till den dag viruset är eliminerat?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt