Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-23 12:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/alla-som-bar-sloja-i-sverige-bor-ta-av-den-pa-kvinnodagen/

INSÄNDARE

Insändare. ”Alla som bär slöja i Sverige bör ta av den på kvinnodagen”

Kvinnor med slöja på Sergels torg i Stockholm.
Foto: Pontus Lundahl/TT

INSÄNDARE. Kvinnodagen den 8 mars är ett ypperligt tillfälle att visa solidaritet med kvinnor som tvingas bära täckande klädsel. Alla som bär slöja i Sverige bör ta av den på kvinnodagen, skriver Eva Magnusson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Så var det då dags igen för kvinnornas stora dag den 8 mars. Ingen dag är väl mer lämpad att visa att vi kommer att gå på våra gator och torg utan klädsel som döljer hår och ansikte.

Det är ett ypperligt tillfälle att visa vår solidaritet med kvinnor i Afrika, Asien och Mellanöstern som tvingas bära sådan täckande klädsel för att inte bli utsatta för hatbrott och straff med åberopande av någon för oss obegriplig apartheidbestämmelse.

Nog kan vi en enda dag på året visa att vi svenska tjejer, oavsett bakgrund, stöder alla dessa kvinnor, om än bara symboliskt. Med andra ord: ta av er era hijab, slöjor, burkor och liknande – bara för en enda dag.

Det klarar ni säkert. Svenska män är inte odjur. Detta skulle få genomslag i hela världen.

En sådan handling vore mer angelägen än någonsin när kvinnofientliga män trappat upp sitt krig mot kvinnor och flickor runt om i världen:

● Vi nås av nyheter om hur flickor i Afghanistan nekas utbildning och i stort sett samtliga mänskliga rättigheter.

● Flickor fängslas och förgiftas i skolor i Iran för att vissa män inte klarar av att se mänskligt hår och hud.

● Och vi minns alla den pakistanska Nobelfredspristagaren Malala Yousafzai, som för drygt tio år sedan fick skott i huvudet för att hon ville utbilda sig.

Detta är en fråga inte bara för kvinnor, utan för hela mänsklig­heten. De länder där kvinnor behandlas som människor, har utbildning och övriga mänskliga rättigheter har den högsta levnadsstandarden i världen.

Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare