Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 01:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/anonyma-vittnesmal-battre-an-kronvittnen/

INSÄNDARE

Insändare. ”Anonyma vittnesmål bättre än kronvittnen”

Dödsskjutning i bostadsområdet Rosengård i Malmö den 7 maj.
Dödsskjutning i bostadsområdet Rosengård i Malmö den 7 maj. Foto: Patrick Persson

INSÄNDARE. Kronvittnen skulle bara hålla igång hat- och hämndkänslor med fler skjutningar och knivdåd som följd. Anonyma vittnesmål är bättre än kronvittnen, skriver Ann-Mari Lindgren.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

En utredning har gjorts om hur man ska öka beredvilligheten att vittna efter mord och mord­försök.

I dag är det i många fall tystnad som gäller, om man inte vill bli mördad eller lämna släkt och ­vänner för att bosätta sig på ­anonym ort i Sverige eller utomlands. Det är så otroligt orättvist att det är vittnen som måste flytta och inte gärningsmännen (det är ju nästan bara män det handlar om)!

Utredningen har kommit fram till att kronvittnen är att föredra framför anonyma vittnen. Kronvittnen är personer ur kriminella gäng som vittnar mot att få sänkt strafftid för de egna brottsliga handlingarna. Varför skulle de tala sanning?

De vet ju att de i så fall blir avrättade när de kommer ut och att anhöriga kan bli mördade eller svårt skadade medan de sitter inne. Ibland är det fråga om rena släktfejder, och det går ju inte att bura in hela släkter.

Anonyma vittnen är däremot nödvändiga, och det ska i så fall vara personer utanför kriminella gäng som vittnar. Kronvittnen skulle bara hålla igång hat- och hämndkänslor med fler skjutningar och knivdåd som följd.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt