Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 10:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/anvand-begreppet-overlevande-av-respekt-for-hedi-fried/

INSÄNDARE

Insändare. ”Använd begreppet överlevande av respekt för Hédi Fried”

Hédi Fried, överlevande från sin tid i nazisternas koncentrationsläger Auschwitz och Bergen-Belsen under andra världskriget, avled nyligen vid en ålder av 98 år.
Foto: Eva Tedesjö

INSÄNDARE. Att vara överlevande i stället för överlevare är en viktig skillnad i synen på de som klarade sig ut ur nazisternas koncentrationsläger. Använd begreppet överlevande av respekt för Hédi Fried, skriver Eskil Franck, före detta överintendent på Forum för levande historia.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Hédi Fried har avlidit. Så vemodigt och samtidigt inte oväntat med tanke på hennes ålder.

En sak som hon ständigt inskärpte var att inte tala om överlevare utan om överlevande. Skillnaden består däri att överlevare blir man i kraft av förmåga och driftighet, överlevande blir man av en slump utan att själv ha bidragit. För henne var slumpen avgörande - att aldrig ge sig själv något beröm för att hon levde, än mindre med ett uns nedvärdera deras förmåga som fick sätta livet till i Förintelsen.

I nyhetsrapporteringen kring hennes död använde medier just det begrepp som Hédi Fried nogsamt ville undvika. Av respekt för henne bör vi fortsättningsvis konsekvent använda begreppet förintelseöverlevande.

Så svarar du på insändare och kommenterar

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt