Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 23:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/arbetsgivare-maste-erbjuda-arbetsplats/

Insändare

Insändare. ”Arbetsgivare måste erbjuda arbetsplats”

Foto: Stina Stjernkvist/TT

INSÄNDARE. Det finns stora nackdelar med att jobba på distans i hemmet som mindre motion och risk för arbetsskador. Arbetsgivare måste även efter coronapandemin erbjuda en arbetsplats till sina anställda, skriver Annchristin Alm.

Förespråkare för hemarbete – som Lisa Magnusson (ledare i DN 13 oktober 2020) – menar att det är märkligt att inte arbetsgivare upptäckt den möjligheten tidigare. Hon nämner också att det finns arbetsgivare som inte erbjuder arbetsplats åt alla.

Själv har jag arbetat i kontorsmiljö i hela mitt yrkesliv (cirka 45 år) och alltid haft ett arbetsrum. När det gäller att arbeta hemma finns det minst lika många nackdelar som fördelar.

Den motion man kan få till och från jobbet uteblir. Arbetsplatsen i hemmet kanske inte är så ergonomisk, vilket på sikt kan ge rygg- och nackbesvär.

Jag har själv en son i Stockholm med sambo, som varit föräldraledig under första perioden när han har suttit hemma och jobbat. Ett av barnen (4 år) fick vara hemma från förskolan i 4-5 veckor i våras på grund av smittorisken. Nu är andra föräldern föräldraledig och mamman ska sitta hemma och jobba.

Det är inte så enkelt när barnen ibland vill till den hemarbetande föräldern. Att sitta hemma och arbeta någon eller några dagar i veckan passar nog många, men inte ständigt.

Att det är bra och troligen nödvändigt nu när vi befinner oss mitt i en pandemi är en sak, men det är viktigt att arbetsgivare måste hålla med en arbetsplats till sina anställda. Det kan inte vara meningen att man ska ” slåss” för att få en skrivbordsplats.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt