Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 07:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/arbetsmiljoverket-har-svikit-aldre-som-smittats/

Insändare

Insändare. ”Arbetsmiljöverket har svikit äldre som smittats”

Foto: Andreas Hillergren/TT

INSÄNDARE. Arbetsmiljölagen är skapad för att skydda anställda och de som vårdas, inte arbetsgivarna. Arbetsmiljöverket har svikit de äldre som smittats av coronaviruset, skriver de före detta arbetsmiljöinspektörerna Nils Tyreskog och Göran Jergefalk.

Vi har en gammal vän som hyr ett rum på ett äldreboende i Stockholm. Verksamheten där drivs av den privata vårdkoncernen Capio.

I dagarna konstaterades att hans granne på andra sidan korridoren blivit smittad av coronaviruset och förts till sjukhus. Han är nu väldigt rädd för att även han ska ha smittats. På boendet infördes för en kort tid sedan besöksförbud.

Hur kunde viruset föras in på boendet? Vi frågar oss om personalen informerats om hur smittsamt viruset är och hur viktigt det är att både skydda sig själva men också de äldre. Capio har ett skyddsansvar både gentemot sin personal, men även när det gäller de boende.

Personalen har inte testats om de kan vara smittbärare. De har inte heller haft tillgång till personlig skyddsutrustning. Vår tidigare arbetsgivare Arbetsmiljöverket har agerat på ett oacceptabelt sätt när myndigheten backat från sina ursprungliga krav efter att organisationen Sveriges kommuner och regioner ifrågasatt kraven.

Arbetsmiljöverkets uppdrag är att se till att de anställda skyddas mot skador eller sjukdomar i arbetet och, som i detta fall, indirekt inte smitta dem man är satt att vårda. Arbetsmiljölagen är inte skapad för att skydda arbetsgivaren.

Våra äldre skulle ju skyddas var det sagt ...