Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 12:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/aterinfor-annandag-pingst-som-helgdag/

Insändare

Insändare. ”Återinför annandag pingst som helgdag”

Bild från pingsten 2018 i Stockholm då det var upp emot 25 grader varmt.
Bild från pingsten 2018 i Stockholm då det var upp emot 25 grader varmt. Foto: Jonatan Stålhös

INSÄNDARE. Vi kan klara oss utan annandag påsk som helgdag. Återinför i stället annandag pingst som röd dag i kalendern när naturen är som vackrast, skriver Göte Gunnarsson.

Åter har vi en pingsthelg bakom oss som knappt känns som en högtid. Vi har just nu en fantastisk natur som speciellt i dessa tider känns som vi ska njuta extra mycket av. 

Pingsten har också i hög grad traditionellt innehållit många bröllop och andra fester. Annandag pingst, som gav en långhelg på tre dagar, firade vi fram till 2004 då man kvittade bort den dagen mot att 6 juni skulle bli röd dag. Det var synd att man inte tog bort annandag påsk i stället.

Påsken ger oss fyra dagars långhelg. Den inträffar på en årstid som på intet sätt kan konkurrera med hänryckningarnas tid. Tänk om och återinför annandag pingst!

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt