Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/aterinfor-inte-fastighetsskatten/

Insändare

Insändare. ”Återinför inte fastighetsskatten”

Foto: Lina Alriksson

INSÄNDARE. Fastighetsskatten som avskaffades 2008 och ersattes av en för många betydligt lägre fastighetsavgift var illa omtyckt av många. Återinför inte skatten som drev folk från sina hem, skriver James Johannesson.

Ledarskribenten Susanne Nyström (DN den 11 september 2020) anser att med tanke på höjda kostnader och bidrag i samband med corona­krisen bör de minst dåliga skatterna höjas. Till dessa räknar skribenten fastighetsskatten.

Återinförd fastighetsskatt är en favorit bland nationalekonomer, bland andra professor Lars Calmfors, men avskydd bland de skattskyldiga. Den förra fastighetsskatten var dålig. Det var därför som den avskaffades. Skatten i förening med dåvarande förmögenhetsskatt drev människor från sina hem. Man såg inget slut på skattehöjningar år från år.

Det fanns ingen proportion mellan den skattskyldigas betalförmåga och fastighetsskattens storlek, annat än i undantagsfall. Detta skapade oro bland de skattskyldiga för deras ekonomi.

Den nuvarande fastighetsavgiften är tillfyllest och är i huvudsak rimlig för de skattskyldiga.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt