Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-27 16:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/aterinfor-tagvardar-sa-att-pendeltagen-kan-ga-normalt/

INSÄNDARE

Insändare. ”Återinför tågvärdar så att pendeltågen kan gå normalt”

Tågvärdarna på pendeltågen i Stockholms län och Uppsala har sedan i våras ersatts med blå kameror, som lokföraren själv ska hinna kontrollera.
Foto: Niklas Porter

INSÄNDARE. Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Region Stockholm måste backa från beslutet att avskaffa tågvärdarna. Återinförda tågvärdar är enda sättet att få pendeltågen att gå normalt igen, skriver Daniel Alm, Dinesh Nilzzon och Peter Solstedt i Facebookgruppen ”Pendeltågsupproret”.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kärnan till pendeltågshaveriet är avskaffandet av tågvärdar. Det är en process som tillåtits ske gradvis över flera år. Den tog sin början 2016 då tågoperatören MTR övertog driften.

Det Hongkongbaserade privata börsbolaget har för att spara pengar verkat för att avveckla tågvärdarna. Utfasningen under det senaste året har väckt stora protester. Många lokförare slutade på MTR på grund av det annalkande avskaffandet av tågvärdar.

I fjol gick Socialdemokraterna till val på att tågvärdarna skulle vara kvar. Ändå röstade Socialdemokraterna och Miljöpartiet, tillsammans med Centerpartiet, igenom beslutet att ta bort tågvärdar under en omröstning i Stockholms regionfullmäktige i mars. S och MP svek då de löften som de gett väljarna före regionvalet.

Politikerna hänvisade till en ”oberoende” utredning av en konsultfirma, som enligt en granskning i tidningen Arbetaren hade starka kopplingar till MTR. Efter genomförandet har ännu fler lokförare slutat. Pendeltågstrafiken befinner sig nu i sin kanske största kris någonsin.

Tågpersonal varnade många gånger för vad som skulle hända. Lokförare gick så långt som att inleda vild strejk i ett desperat försök att göra sina röster hörda. De beskrev med exakthet vad som skulle komma att hända om beslutet fattades. Men beslutsfattarna lyssnade inte på dem och nu ser vi att de fick rätt – det råder stor personalbrist och pendeltrafiken har havererat.

Nu är kraftiga förseningar i pendeltrafiken mer regel än undantag. Därtill råder fullständig oförutsägbarhet i trafiken. Även de få tåg som faktiskt går (i nuläget blotta två tåg i timmen mellan Älvsjö och Södertälje så fort rusningstrafiken är över) kan ställas in med kort varsel.

Pendelresenärerna kan därmed inte längre lita på att hinna i tid till arbetet, skolan, fritidsaktiviteter eller andra transportförbindelser. Det går nämligen aldrig att veta om ett tåg som enligt alla tidtabeller ska gå faktiskt kommer att dyka upp.

I dag finns inte längre någon strejk att skylla på – kaoset har blivit vardag. De pendlare som enligt MTR:s siffror dagligen gör över 400 000 resor har fått sina liv allvarligt påverkade. Samtidigt undviker trafikregionsrådet Anton Fendert (MP), David Lagneholm, förvaltningschef på trafikförvaltningen, och Joakim Sundh, vd MTR:s pendeltåg, att svara på kritiken eller gör sitt bästa för att skylla på varandra.

Alla varningstecken fanns, men beslutsfattarna valde konsekvent att ignorera dem. Nu står hundratusentals pendlare med ett havererat livspussel. Varför? Hur illa måste det bli för att de ansvariga ska erkänna att lösningen på de problem man har skapat inte är att plöja vidare i samma spår? Vad krävs för att en politiker backar från ett dåligt beslut?

För oss pendeltågsresenärer är förtroendet för politiker och andra beslutsfattare förbrukat. Vi kräver nu rannsakan och förändringar hela vägen upp i toppen!

Vi vill först och främst ha tillbaka tryggheten och säkerheten med tågvärdar på alla pendeltåg, omedelbart! Sedan tycker vi att alla parter ska agera snarast för att få tillbaka vår normala trafik på spåren, hundraprocentigt enligt avtal.

Nu är det nog! Vi kommer att protestera tills alla resenärer får en fungerande pendeltågstrafik, så att vardagen kan återgå till det normala och livspusslet går ihop igen!