Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-28 08:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/aven-sociala-plattformar-borde-ha-ansvarig-utgivare/

Insändare

Insändare. ”Även sociala plattformar borde ha ansvarig utgivare”

Facebooks grundare Mark Zuckerberg i samband med ett tal i New York 2019.
Facebooks grundare Mark Zuckerberg i samband med ett tal i New York 2019. Foto: Mark Lennihan/AP

INSÄNDARE. Det måste finnas en balans ­mellan att ha koll på hoten på nätet och att få uttrycka sin mening. Även sociala plattformar borde ha ansvarig utgivare, skriver Gunnar Sandström.

Jimmie Åkesson och andra SD-politiker om risken med att de så kallade techjättarna styr svensk politisk debatt (DN Debatt den 1 februari 2021). Han oroar sig för att det kan innebära begränsningar av yttrandefriheten och påverka möjligheterna att använda sociala medier i nästa svenska valrörelse.

Ingenstans i inlägget tar han upp anledningen till att Facebook, Twitter med flera blockerade den förra presidenten Donald Trump i USA. Att orsaken var Trumps uppmaning till våld och att flera högerextrema grupper i USA öppet uppmanat till våld (bland annat den beväpnade gruppen Proud Boys) i samband med att presidentvalet skulle bekräftas av kongressen den 6 januari.

Mediejättarna har länge fått ­kritik för att de inte kontrollerat eller stoppat hotelser på sina plattformar. Nu var gränsen nådd.

Det finns naturligtvis problem med att internetbolag kan begränsa yttrandefriheten. Men hot mot åsiktsmotståndare, politiker, demo­kratiska institutioner, radio/tv och tidningar kan leda till att folk tystnar. Det verkar inte vara något bekymmer för Åkessons parti.

Det måste finnas en balans ­mellan att ha koll på hoten på nätet och att få uttrycka sin mening. Kan kravet på en ansvarig utgivare vara något även för de sociala medie­plattformarna?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt