Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 00:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/avregleringar-kravs-for-att-minska-bostadsbristen/

INSÄNDARE

Insändare. ”Avregleringar krävs för att minska bostadsbristen”

I Stockholm får man i genomsnitt vänta i nästan tio år på en hyresrätt, påpekar insändarskribenten.
I Stockholm får man i genomsnitt vänta i nästan tio år på en hyresrätt, påpekar insändarskribenten. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Det finns ingenting som tyder på att ett bibehållande av dagens system kommer leda till att det byggs fler bostäder. Avregleringar krävs för att minska bostadsbristen, skriver Torbjörn Larsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Den enda marknad som är prisreglerad är marknaden för hyresbostäder. Samtidigt är det den enda som inte fungerar.

Under decennier har det rått brist på hyresrätter. Följden har blivit en kronisk bostadsbrist som i sin tur lett till trångboddhet, ungdomar som inte kan flytta hemifrån, svart marknad, krav på kontakter och företag som inte kan rekrytera.

Lägenheter med låga hyror i storstädernas attraktiva områden innehas företrädesvis av välbeställda personer. Väntetiden i Stockholms bostadskö är i genomsnitt nästan tio år. Det är ett system för ”insiders”, de som redan har bostad gentemot ”outsiders”, de som saknar bostad.

Detta system försvaras högljutt av starka röster inom Hyresgästföreningen, Vänsterpartiet och stora delar av socialdemokratin. Vänsterpartiet hotar med att avsätta regeringen om de går vidare med ett förslag som skulle avskaffa prisregleringen för en bråkdel av marknaden, nybyggen.

Ett avskaffande av prisregleringen skulle inte i sig förändra läget på ett avgörande sätt. Det skulle krävas ytterligare förändringar som kräver politiskt mod att genomföra, till exempel en uppluckring av det kommunala planmonopolet. Men är dags att ställa en fråga till försvararna av dagens sjuka system.

Bruksvärdessystemet har funnits i mer än ett halvt århundrade och har bara lett till en allt mer dysfunktionell situation på bostadsmarknaden. Exakt vad är det som tyder på att ett bibehållande av systemet kommer leda till en förbättring inom en överblickbar framtid?

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt