Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 12:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/avskaffa-panten-pa-flaskor-och-burkar/

Insändare

Insändare. ”Avskaffa panten på flaskor och burkar”

Foto: Claudio Bresciani / TT

INSÄNDARE. Vi har nu lärt oss att återvinna plast, glas, metall och papper i återvinningsstationer. Det är dags att avskaffa panten på flaskor och burkar, skriver Sven Örn.

Panten på burkar och flaskor borde tas bort. Att bära tomma flaskor och burkar till affären för att få tillbaka sina pengar är en ren förolämpning, ett ekonomiskt vansinne, slöseri med mänsklig energi – och inte ens bra för miljön.

Vi slänger vinflaskor och konservburkar i den vanliga återvinningen utan att få tillbaka någon pant, så varför måste vi till affären med ölburkar och läskflaskor? Det är helt irrationellt. 

En tom ölburk väger 14 gram och ska, utan minsta buckla, släpas tillbaka till Ica för att man ska få tillbaka sin krona. En tom konservburk däremot väger hela 57 gram i samma fina och återanvändbara aluminium, men är tydligen inte värd någonting. Den behöver vi nämligen inte lämna pant för.

Samma jämförelse kan göras mellan vin- och läskflaskor, där de förstnämnda saknar pant och väger mycket mer än de sistnämnda. Men vansinnet är inte slut där. 

I snart sagt varje butik står en illaluktande maskin och tar plats för butiksägaren, som skulle kunna nyttjas till lägre hyra eller fler varor att sälja. 

Vid papperskorgar och återvinningsstationer vakar samhällets olycksbarn, fattigpensionärer och hemlösa, på jakt efter småslantar. Är det värdigt Sverige? Kanske det gemensamma skulle hjälpa dem i stället – bara en tanke.

Jag betalar pant; sex kronor för ett sexpack öl. Vem tar hand om och förräntar panten på min bekostnad, handlaren eller bryggeriet? Ingen aning. Och hur vet jag att jag kommer att få pengarna tillbaka? Jag betalar nog pant för 400-500 kronor per år, men får ingen garanti om att pengarna är säkra.

Kanske pant var bra en gång i tiden, innan vi hade lärt oss att återvinna all plast, glas, metall och papper i de stationer som nu finns. Men i dag behöver vi ingen pant, i alla fall inte på burkar och flaskor.

Däremot skulle det behövas pant på cigarettfimpar. Enligt organisationen ”Håll Sverige rent” slängs 1 miljard fimpar varje år, men det tycks inte vara ett problem för våra politiker och byråkrater, trots att fimparna förfular vår gemensamma miljö och sprider ett otal kemiska substanser. Varför inte införa pant på tio kronor fimpen, i nya maskiner som ersätter burk- och flaskmaskinerna?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt