Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/bar-munskydd-for-att-skydda-de-utsatta/

Insändare

Insändare. ”Bär munskydd för att skydda de utsatta”

Thorildsplans tunnelbanestation i Stockholm den 24 juli.
Thorildsplans tunnelbanestation i Stockholm den 24 juli. Foto: Stina Stjernkvist/TT

INSÄNDARE. Den som frivilligt väljer att begränsa sin egen frihet signalerar till omgivningen en tilltro till vår samhällsmodell. Bär munskydd för att skydda de utsatta, skriver Amélie Reichmuth.

Sedan jag började bära munskydd i trånga utrymmen har jag mött många reaktioner. Små barn tittar överraskade och pekar finger, äldre herrar skrattar och hånar mig öppet och butiks­biträden stirrar ilsket på mig.

Jag förstår deras förvåning eftersom jag är en frisk och glad tjej på 26 år. Varför borde jag oroa mig för covid-19 och gå utöver Folkhälsomyndighetens rekommendationer? Svaret är enkelt: Bär jag munskydd skyddar jag de andra omkring mig.

Det handlar dock inte bara om att visa hänsyn till medmänniskor. Det handlar också om att skicka ett politiskt budskap.

När jag frivilligt väljer att begränsa min egen frihet signalerar jag till min omgivning att jag fortfarande tror på vår samhällsmodell. Att det som förenar oss är starkare än det som delar oss, att vi behöver kollektivets styrka för att hantera stora utmaningar och att stor­heten i en nation beror på hur den lyckas att skydda de utsatta.

Om vi alla är beroende av varandra räknas varje enskilt beslut vi tar som individer. Vi måste nu fatta individuella beslut med stora konsekvenser, där vi i stort sett bara har två alternativ. Antingen hittar vi vägen fram till en ljusare framtid genom att visa civilkurage eller går vi tillbaka till mörkare tider genom att låta individualismen segra.

Jag accepterar med god vilja denna lilla uppoffring för jag vet att det handlar om något större än mig själv. Gör du?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt