Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 20:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/barn-forsummas-i-obligatorisk-forskola/

Insändare

Insändare. ”Barn försummas i obligatorisk förskola”

Foto: Pontus Lundahl/TT

INSÄNDARE. Barn är under sina första tre levnadsår primärt beroende av sina närmaste anknytningspersoner. Många skulle försummas om obligatorisk förskola införs för barn från två års ålder, skriver Lia Randjelovic.

En riksdagsmotion av elva socialdemokrater har lagts fram om avgiftsfri, obligatorisk förskola från två års ålder. S-ledamöterna menar att detta skulle bidra till ökad jämställdhet för både kvinnor och barn. Men låt oss titta närmare på vad som står i motionen:

”På förskolan läggs grunden för livet som komma skall. Förskolan ger barnen en viktig pedagogisk grund, sociala sammanhang och kontakt med fler vuxna vilket är nödvändigt för barns utveckling samt lärande.”

Nej. Grunden för livet läggs i hemmen. Barn är under sina första tre levnadsår primärt beroende av sina närmaste anknytningspersoner.

Vad barn behöver är först och främst närhet, kärlek, trygg anknytning och att få sina behov mötta. Det blir de inte på en förskola med 20 barn fördelade på tre pedagoger.

De behöver en trygg hamn som de sakta men säkert börjar navigera utifrån och inte att tvingas separeras från sina föräldrar innan de är redo. Att över huvud taget skriva en riksdagsmotion som denna, där man hävdar att det är för barnens bästa, visar att man behöver lära sig en hel del om anknytning, neurobiologi samt om barns utveckling och behov.

De första åren i livet formar oss. De påverkar även hur vi blir i vuxen ålder. Tidig separation från vår primära anknytningsperson har en enormt negativ påverkan på våra hjärnor och ger ökad risk för både ångest och depression i framtiden.

Barn är dessutom i olika utvecklingsstadier när det gäller hur väl de kan uttrycka sig och kommunicera. Ett barn som är två år gammalt kan sällan berätta vad som är fel eller förklara vad hen vill, utan är beroende av någon som kan läsa av barnet.

Barn på förskola i stora barngrupper kommer automatiskt att bli försummade stora delar av sin vardag eftersom det är omöjligt för pedagogerna att möta alla barns behov. Personalen berättar inte heller gärna hur många barn som varje dag får vänta med att få gå på toaletten fastän de behöver gå, får vänta med att äta trots att de är hungriga, får vänta att få blöjan bytt och får eksem av det, får vänta att gå in trots de fryser och som gråter efter mamma eller pappa, men måste vara kvar.

Allt beror på att man behöver få tjugo barn att göra samma sak samtidigt. I riksdagsmotionen lyfts enbart den pedagogiska delen av verksamheten och umgänget med andra barn fram.

I motionen står också följande:

”Det kan låta drastiskt med en förskoleplikt från två års ålder, men faktum är att en stor majoritet av barnen redan har börjat förskola innan dess.”

Det stämmer att majoriteten av alla barn går på förskola innan de fyllt två år. Men är det av fritt val? Flertalet familjer i dag klarar sig inte ekonomiskt på en lön och är man ensamstående har man verkligen inget val. Många lämnar därför barnen på förskola för att de måste.

Barns gråt och vädjande efter sina föräldrar har blivit så vanligt att det normaliserats. Vissa gråter vid varje lämning i veckor, månader och ibland även i flera år. Men de ska åtminstone ha ”rätten till att jämställt få gå på förskola precis som alla andra”. Om det sedan är traumatiserande för dem spelar ju inte så stor roll. Eller?

Motionen handlar inte om alla barns bästa. Jag har full förståelse för att man vill lyfta de barn som far illa i hemmen, som motionen också tar upp, men där behövs andra insatser.

Genom att tvinga alla barn - oavsett hur de mår av att gå i förskolan - är inte lösningen till hur man ska hantera barn som har dåliga hemförhållanden. Stöd behövs till föräldrar som mår dåligt och barn som har det tufft och eventuell omplacering för de barn som verkligen far illa.

Obligatorisk förskola kommer inte att rädda barn som sedan ändå blir hämtade till destruktiva hem. Det behövs mer än så för just dem och förhoppningsvis fortsätter all form av arbete för hur man kan ta hand om dem på bästa sätt.

Motionen tar även upp ”kvinnofällan” om att mammor ofta blir de som i högre grad tar ut föräldrapenning och vab-dagar, vilket är korrekt. Men kan man kanske tänka sig att det finns mammor som vill ta hand om sina barn och pusslar en hel del redan för att göra det möjligt?

Att det finns familjer som vill få välja själva om hur de vill fördela tiden med sina små och att de känner till sina barns behov bäst? Kvinnor som både arbetar och tar det mesta hemma är just de som har störst risk att bli utbrända. Återigen behövs andra insatser där mammor får stöd och där pappor tar mer ansvar och hjälper till i stället för att tvinga iväg alla små barn på förskola.

Varje barn har rätt att bli sett, hört och älskat. Obligatorisk förskola från två års ålder är inte svaret på det.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt