Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-30 21:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/battre-anvanda-dom-an-dem-nar-man-ar-osaker/

Insändare

Insändare. ”Bättre använda ’dom’ än ’dem’ när man är osäker”

Ur Svenska Akademiens ordlista över svenska språket.
Ur Svenska Akademiens ordlista över svenska språket. Foto: Mats J Larsson

INSÄNDARE. Många kloka insändare mister sin trovärdighet när det plötsligt dyker felanvända ”dem” lite här och var. Det är bättre att använda ”dom” än ”dem” när man är osäker på hur man ska använda svenska språket, skriver Johan Berglund.

Vi måste undervisa och informera och skrivreglerna kring objektsformen ”dem”. Många kloka insändare mister sin trovärdighet när det plötsligt dyker felanvända ”dem” lite här och var. Senaste exemplet jag läste nyss i en tidning:

”Det som pågår under dem månader som återstår av året är minutiös kalibrering av maskinen för dem två metaller som används.”

Det vore bättre om talspråkets ”dom” användes om man är det minsta osäker.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt