Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-02 03:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/battre-tester-behovs-for-att-se-flockimmunitet/

Insändare

Insändare. ”Bättre tester behövs för att se flockimmunitet”

Blodtester av antikroppar mot coronaviruset i staden Kupferzell i södra Tyskland som togs i tisdags.
Blodtester av antikroppar mot coronaviruset i staden Kupferzell i södra Tyskland som togs i tisdags. Foto: Marijan Murat/AFP

INSÄNDARE. Dagens antikroppstester visar troligen inte hela bilden vid en coronainfektion. Därför behövs bättre tester som tydligare kan visa om vi över huvud taget kan nå flockimmunitet, skriver Sten Ohlson, professor emeritus i tillämpad biokemi.

I dessa coronatider är vi många som överöses statistik och resultat från olika laboratorietester. Det är högst osäkert om man kan lita på alla siffror i detta tidiga läge eftersom okunskapen är omfattande och mörkertalen stora.

För allmänheten är det nära nog omöjligt att sålla informationen eller tolka siffrorna, vilket bidrar till osäkerheten. Till exempel går debatten hög om hur många som har smittats av sars cov-2-viruset.

I Spanien visar resultat att bara runt 5 procent av befolkningen har utsatts för smittan, trots att landet har drabbats hårt av pandemin. Likande siffror finns för andra länder.

Jag följer utvecklingen noga och undrar om vi inte tänker fel – och att de tester för antikroppar mot sars cov-2 som finns på marknaden inte visar den sanna och fullständiga bilden av infektionen.

Många tester visar låg känslighet för huruvida man har utsatts för smittan eller inte. Det kan alltså vara så att betydligt fler fått en covid-19-infektion utan att det kommer fram i testerna.

Det är också osäkert om det antikroppssvar man ser ger någon immunitet. Det skulle innebära att det finns risk för att vi har haft helt fel om utbredningen av sjukdomen och hur stark immunitet som kan fås av sjukdomen.

Immunsvaret vid en infektion kännetecknas generellt av ett tidigt svar av stora antikroppar som sedan inom ungefär en månad övergår i mindre antikroppar. Styrkan i det tidiga antikroppssvaret är låg, både i fråga om hur många antikroppar som finns och om deras förmåga att binda till coronaviruset.

Det är möjligt att många smittade covid-19 patienter inte kan utveckla ett fullvärdigt immunsvar, utan enbart visar ett svagt övergående och otydligt svar.

Detta gäller i synnerhet i sjukdomens tidiga skede, kanske inom 14 dagar efter infektionstillfället. Här kan det finnas en lucka när smittan inte kan ses med direkta virustester (så kallade PCR-tester) samtidigt som den smittade har en svag immunrespons som inte kan påvisas med dagens befintliga tester.

Det är också av stor vikt att över tid följa immunsvaret i detalj för att med säkerhet kunna uttala sig om hur patienten svarar på infektionen. Jag efterlyser därför bättre antikroppstester som tydligare visar den komplexa bilden. Speciellt viktigt är att dessa mer kompletta metoder kan visa om vi över huvudt aget kan nå flockimmunitet.

Det ser ut som att sars cov-2 utvecklat ett skydd i form av kolhydratdekorationer på ytan av viruset, som gör att det blir svårt för kroppen att skapa ett effektivt antikroppsförsvar. Därmed finns risken att vi inte kommer att kunna uppnå flockimmunitet inom rimlig tid. Dessutom finns även den överhängande risken att en kraftig andra våg av viruset kan komma.

Analogin är tydlig med hiv-problematiken på 1980- och 1990-talen då man inte kunde utveckla något vaccin och en fullt verkande immunitet aldrig kunde nås. Då fick man i stället fokusera på att förändra människors beteende. Samma sak kan komma att gälla för covid-19.

Det behövs bättre analysmetoder som kan ge hela bilden. Det skulle kunna ge oss verklig kunskap som leder oss i rätt riktning om hur vi ska gå vidare med hantering av coronapandemin. Sådana tester är på gång, men det kommer att ta tid att få ut dem för mer omfattande utvärdering.