Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/behall-karnkraften-annars-forstors-naturen-av-vindkraftverk/

Insändare

Insändare. ”Behåll kärnkraften – annars förstörs naturen av vindkraftverk”

Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Jag inte vill se vår fria natur skövlad av vindkraftparker så långt ögat når i hela södra Sverige. Behåll kärnkraften – annars förstörs naturen av vindkraftverk, skriver Gunnar Widén.

Nyligen har Energimyndigheten tillsammans med Naturvårdsverket publicerat utredningen ”Nationell strategi för en hållbar vindkraft”. Utredningen låg förra veckan till grund för ett nästan timslångt och förvånansvärt okritiskt reportage i Sveriges Radios miljöprogram ”Klotet”.

I utredningen förespråkas att regelverket måste lättas för att möjliggöra för landbaserade vindkraftsverk i södra Sverige med en årlig produktion av 47,5 terawattimmar. Om man sätter sig in i vad detta skulle innebära för vår natur och miljö, framträder en skrämmande bild.

Jag syftar då på den visuella störning som vindkraftverken utgör. Om en snurrande rotor ses över horisonten dras blicken till den och det blir en störning som kan dominera upplevelsen av en annars stilla horisontlinje. Ett pärlband av sådana vindsnurror är förstås ännu värre.

För att påvisa det orimliga i planerna har jag utgått från publicerade data för en av de största planerade vindkraftsparkerna i landet, Markbygden utanför Skellefteå, etapp 3. Dess 442 turbiner på tillsammans 1.400 megawatt installerad effekt ska leverera 5,5 terawattimmar årligen.

Det motsvarar 45 procent av full effekt under årets alla timmar. Markytan som tas i anspråk är 150 kvadratkilometer. Det motsvarar då 27 kvadratkilometer per terawattimme.

På grund av tornens höjd syns rotorerna helt över horisontlinjen på ett avstånd av lågt räknat 30 kilometer i ett platt landskap med fri sikt. Är vindkraftsparken högt belägen ökar detta avstånd. Man kan försiktigt räkna med att en vindkraftspark för en terawattimme per år skapar en visuell störzon på drygt 4.000 kvadrat­kilometer. Det motsvarar en visuell störzon på 65 gånger 65 kilometer om vi tänker oss att vindkraftsparken har en kvadratisk form.

Och det går ju inte att gömma vindkraftsparken. Vid val av läge eftersträvas höjdplatåer.

Södra Sverige har en total markyta på 184.000 kvadratkilometer, varav skogsarealer utgör 129.000 kvadratkilometer. Det innebär att 48 terawattimmar kräver 1 300 kvadratkilometer markyta och, vad värre är, skapa visuella störzoner omfattande 192.000 kvadratkilometer.

Det betyder att var man än befinner sig i södra Sverige skulle inom synfältet ha i genomsnitt 2–4 gigantiska vindkraftsparker, tusentals snurrande rotorer synliga över horisontlinjen.

Jag hävdar att detta är ett direkt miljöhot, som man verkar blunda för. Det förefaller mig orealistiskt att tro att befolkningen i södra Sverige kommer att acceptera detta. Att övervinna ett sådant motstånd med ”effektivare planeringsprocesser” är nog dömt att misslyckas.

För oss som ser kärnkraften som en säker och fossilfri energikälla är det orimligt att förutsätta att all fossilfri energi ska komma från vindkraft. Det leder till en framtid då vi sätter en visuell industriell prägel på hela södra Sveriges natur. Alternativet med kärnkraft kräver mindre än totalt fem kvadrat­kilometers yta.

Jag inte vill se vår fria natur skövlad av vindparker. De behövs inte, eftersom det finns alternativ som sparar naturen.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt