Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-23 06:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/behall-psykologerna-for-barn-och-ungdomar/

INSÄNDARE

Insändare. ”Behåll psykologerna för barn och ungdomar”

Psykiatri är så mycket mer än bara medicin för barn och ungdomar, skriver den mångårige psykologen Åke Törnquist.
Psykiatri är så mycket mer än bara medicin för barn och ungdomar, skriver den mångårige psykologen Åke Törnquist. Foto: Lars Lindqvist

INSÄNDARE. I takt med att medicineringen ökar finns allt färre erfarna psykologer kvar inom barn- och ungdomspsykiatrin. Behåll psykologerna för barns och ungdomars skull, skriver psykologen Åke Törnquist.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Psykologerna blir allt färre inom barnpsykiatrin. Barn- och ungdomspsykiatrin (bup) i Stockholm har haft en 20-procentig minskning av psykologer sedan 2016, enligt en artikel i senaste numret av Psykologtidningen. Där intervjuas verksamhetschefen i Stockholm som enligt tidningen anser att bup måste gå mot att bli mer medicinsk.

Avhoppen av psykologer tycks inte bekymra eftersom verksamhetschefen menar att andra yrkes­kategorier kan ersätta psykologer, till exempel sjuksköterskor och arbetsterapeuter.

Sedan något år får jag trots 24 års erfarenhet som legitimerad psykolog inom bup inte längre självständigt ställa diagnos eller skriva vårdplan.

Detsamma gäller även psykologer med flerårig vidareutbildning till exempelvis specialist och ­legitimerad terapeut. Detta är i linje med inriktningen att göra bup mer medicinsk.

Allt färre psykologer med lång erfarenhet blir kvar. Bup riskerar bli något av ett genomgångsyrke för psykologer som inte hinner bygga upp gedigen erfarenhet, kunnande och professionalitet innan man slutar.

Den utstakade kursen är alltså att barnpsykiatrin i Stockholm blir mer medicinsk och till fullo börjar leva upp till ­anspråket på att vara ”en medicinsk specialitet”. Det är ett anspråk jag ifrågasätter eftersom psykiatri är så mycket mer än bara medicin.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt