Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/behandlingen-av-unga-asylsokande-ren-tortyr/

Insändare

Insändare. ”Behandlingen av unga asylsökande ren tortyr”

Ensamkommande asylsökande i ett flyktingboende i Pajala 2016.
Ensamkommande asylsökande i ett flyktingboende i Pajala 2016. Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Sveriges behandling av unga asylsökande bryter mot de mänskliga rättigheterna. Agerandet bör prövas av Förenta nationernas tortyrkommitté, skriver Eva Cederqvist Stattin.

I förra veckan släpptes Ali ur häktet i Gävle. För första gången såg vi honom med ett stort leende och skimmer i ögonen. Tidigt morgonen därefter kunde mormor Gun ta emot i Luleå. En efterlängtad stund av lycka!

Denne innerligt troende kristne pojke med svårt posttraumatiskt syndrom, omutligt hederlig och älskad familjemedlem i en svensk familj, hade då hållits tio månader i förvar i väntan på utvisning, varav sju månader i häkte, till en kostnad av långt över en miljon kronor.

Ali har inget kriminellt i sitt förflutna. Hans svåra panik­attacker under tiden i förvaret som förvarspersonalen inte kunde hantera gjorde att han placerades på häktet, där han har levt i isolering i sju månader.

Hans asylprocess är en upp­visning i rättslöshet och en skam för Sverige, ett brott mot de mänskliga rättigheter vi sagt oss värna. För att den frihet han har rätt till inte bara ska bli tillfällig väljer vi att föra ärendet till FN:s tortyrkommitté.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt