Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-21 06:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/bevara-dammar-och-rusta-upp-smaskalig-vattenkraft/

Insändare

Insändare. ”Bevara dammar och rusta upp småskalig vattenkraft”

Turbinhus vid Svartån i Västerås.
Turbinhus vid Svartån i Västerås. Foto: Ove Säverman

INSÄNDARE. Hetsjakten mot den redan utbyggda småskaliga vattenkraften skadar landsbygden. Bevara dammar och rusta upp vattenkraften, skriver den kristdemokratiske riksdagsledamoten Magnus Jacobsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Fiskeorganisationer verkar tillsammans med enskilda tjänstemän på granskande myndigheter för att riva dammar. Det är djupt problematisk.

Att riva en damm kan gynna vandrande fisk, vilket uppskattas av exempelvis sportfiskare. Men det missgynnar ofta fisk och andra djur som behöver ett lugnare vatten. Man kan inte med bestämdhet hävda att en borttagen damm automatiskt betyder bättre miljö om man med miljö avser artrikedom.

Många dammar utgör en del av kulturmiljön. Dammen har skapat förutsättningar för djurhållning, bad, rekreation, växtlighet, artrikedom. Tar man bort dammen försvinner dessa kulturmiljöer.

I stället för att riva fungerande dammar bör vi uppmuntra till att de rustas upp och bidrar till energiproduktionen. För att minska konflikten mellan olika intressen bör vi underlätta för byggnation av laxtrappor som minskar vandringshinder som en damm kan utgöra.

Vi bör ha en positiv inställning till det kulturarv som våra dammar utgör samt underlätta för ägarna att utveckla dem. Hetsjakten mot småskalig vattenkraft skadar landsbygden och är inte till någon nytta för kulturmiljön eller artrikedomen.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt