Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/bevara-graffitimalningarna-for-framtiden/

Insändare

Insändare. ”Bevara graffitimålningarna för framtiden”

Bild 1 av 2 Grafittimålningar i Snösätra hotas av rivning.
Foto: Sven Gunnar Forsberg
Bild 2 av 2 Över 3.000 år gamla hällristningar utanför Enköping.
Foto: Sven Gunnar Forsberg

INSÄNDARE. Det går att kombinera ett naturreservat i södra Stockholm med grafittikonst på betong. Tänk om och bevara graffitimålningarna i Snösätra för framtiden, skriver Sven Gunnar Forsberg.

Utanför Enköping i ett naturreservat finns det en berghäll med vackra graffitimålningar som är minst 3.000 år gamla. Berghällen är väl åtkomlig för besökare som kan förundras över gamla tiders konst. Informationsskyltar berättar om hällen och gångna tider och dess kulturer.

I södra Stockholm vid Snösätra finns det graffitimålningar på väggar och hus i ett gammalt industriområde. Det är spännande, rolig och vackert. Dessa målningar väntar på att många besökare ska våga sig hit för att titta på och förundras över vår tids gatukonst när den är som allra bäst.

Nu riskerar allt att rivas med motiveringen att området ska ingå i ett naturreservat. Ett fåtal politiker har bestämt, och frågan är om det skett utan att rådfråga konstutövare och/eller skönhetsrådet i Stockholms stad. Tusentals människor protesterar nu med all rätt mot rivningarna i detta område.

Tänk om och tänk rätt! Riv endast stålskeletten och höga plåtbyggnader som kan utgöra en fara för allmänheten.

Bevara ”väggarna” med konst längs Snösätragränd och Snösätravägen. Justera vägen i gränden så att gående och cyklister lätt kan ta sig fram. Avskärma för bilar och andra motorfordon.

Bord för utflyktsmat skulle göra konstbesöket på den här platsen till en höjdare. Kunde Enköping bevara och göra sin graffiti åtkomlig i ett naturreservat vore det väl stor skam om inte Stockholm kunde göra detsamma och backa tillbaka på sitt olyckliga och förhastade beslut om rivning.

Om den här iordningsställda graffitiplatsen kommer att utföras blir det ett fantastiskt komplement i naturreservatet. Människor kommer att lockas hit under många år inte bara för promenader och träningar utan för en totalupplevelse av naturen kring vattenfall och konsten i Snösätra graffitipark.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt