Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-02 15:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/bojkotta-alla-besprutade-jordgubbar/

Insändare

Insändare. ”Bojkotta alla besprutade jordgubbar”

Priset på svenska jordgubbar låg kring 90 kronor per liter före midsommar. Det är dubbelt så högt som normalt på grund av frosten i maj och bristen på arbetskraft under coronapandemin, enligt branschen.
Priset på svenska jordgubbar låg kring 90 kronor per liter före midsommar. Det är dubbelt så högt som normalt på grund av frosten i maj och bristen på arbetskraft under coronapandemin, enligt branschen. Foto: Tommy Holl/TT

INSÄNDARE. Odling av jordgubbar har antagit ren industrikaraktär där en hel armada av gifter används. Det är dags att konsumenterna bojkottar alla besprutade jordgubbar för att tvinga fram ekologisk odling, skriver Rune Lanestrand.

Inför jordgubbssäsongen beställde jag information om växtgifter i bärodling från Jordbruksverket. Det är ingen rolig läsning.

Jordgubben är vid sidan av potatis den mest besprutade. Det finns 21 preparat mot svampangrepp, 13 mot insekter, 17 mot kvalster och 14 mot ogräs – sammanlagt 65 preparat, tio fler än i fjol. När jag för drygt tio år sedan började granska giftanvändningen i jordgubbsodling fanns det 44 preparat.

I Livsmedelsverkets senaste provtagning på jordgubbar innehöll 83 procent av proverna restgifter. I något prov fanns upp till tio olika växtbekämpningsmedel, varav flera cancerframkallande.

Lantbruksuniversitet tycks fortfarande främst utbilda kemister i takt med att företag som tar fram genmanipulerade grödor och gifttillverkare i ökad omfattning sponsrar utbildningen. Agronomer som efter utbildningen arbetar i Jordbruksverket ser bara hot och tar till alla slags kemiska medel. De ser inte vilka risker de utsätter konsumenterna och odlarna för, eller den obalans de skapar i naturen som på sikt ökar angreppen.

I Jordbruksverkets förteckning över skadegörare räknar experterna upp inte mindre än 23 hot som exempelvis gråmögel, svartröta, ludet ängsstinkfly och nålnematoder. Allt ska bort genom besprutning. För hobbyodlaren framstår det som ett under att det utan dessa preparat över huvud taget går att odla jordgubbar.

Det är inga ofarliga preparat. Jag har en skadad lunga efter att ha ätit jordgubbar som besprutats med ett växtgift som enligt tillverkaren kan ge obotliga lung- och njurskador.

Gifterna kan också bidra till ökad allergi, astma och cancer. Värst utsatta är de som arbetar i jordgubbsodlingar, även om de skyddar sig med gasmask, handskar och skyddskläder.

Under riskupplysningar, där växtgiftbolagen själva varnar för att ha ryggen fri, kan man läsa varningstexter som ”mycket giftigt vid inandning”, ”irriterar andningsorganen”, ”mycket giftigt för vattenlevande organismer”, ”kan orsaka skadliga långtids­effekter i vattenmiljön”, ”giftig för fjärilar, bin och andra pollinerande insekter” och ”vid olycksfall, illamående eller annan påverkan, kontakta omedelbart läkare”.

Förutom alla av Kemikalie­inspektionen godkända bekämpningsmedel har Lantbrukarnas riksförbund (LRF), som lägger miljoner på tv-reklam för att framställa sig som miljövänligt, i år begärt dispens för att få spruta med ogräsmedlet Reglone som innehåller det farliga ämnet dikvat.

För en gångs skull avslog myndigheten LRF:s ansökan på grund av preparatet giftighet. Det är förbjudet i hela Europa.

Men LRF, som via Svenska lantmän är storsäljare av växtgifter, ser inga risker. Det är också LRF som har märket Svenskt sigill som tillåter både konstgödsel och växtgifter och som lurar många konsumenter att tro att det är något slags Kravmärke.

Och LRF nöjer sig inte, utan överklagar beslutet till Mark- och miljödomstolen som ännu inte har beslutat om Reglone ska få dispens och användas i jordgubbsodling 2020.

Jag har förgäves ägnat stor del av mitt yrkesverksamma liv till att få till stånd en förändring av systemet, bort från det miljöfarliga gift- och kemijordbruket som i dag förbrukar mer energi än det lämnar i form av mat. Kanske kan den ”misshandlade” jordgubben få konsumenterna att vakna till, bli upprörda och kräva en förändring?

Ibland kan jag känna förtvivlan över att det mesta av 12 miljarder kronor varje budgetår går till förstörd miljö, hälsa, vatten och jord. Kanske är en bojkott rätt väg att få en förändring till stånd så att hela jordbruksstödet går över till ekologisk odling.

Extern länk: Livsmedelsverkets rekommendationer om jordgubbar

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt