Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 12:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/bojkotta-vinter-os-i-peking-2022/

Insändare

Insändare. ”Bojkotta vinter-OS i Peking 2022”

Kinesiska dansare välkomnar OS-flaggans ankomst till Peking den 27 februari 2018. Enligt planerna ska vinter-OS arrangeras i och omkring den kinesiska huvudstaden den 4-20 februari nästa år.
Kinesiska dansare välkomnar OS-flaggans ankomst till Peking den 27 februari 2018. Enligt planerna ska vinter-OS arrangeras i och omkring den kinesiska huvudstaden den 4-20 februari nästa år. Foto: Ng Han Guan/AP

INSÄNDARE. Regeringen borde kräva att idrottsförbund och Sveriges olympiska kommitté inte deltar i tävlingar som anordnas av grovt förtryckande regimer. Sverige borde bojkotta vinter-OS i Peking 2022, skriver Niclas Kuoppa.

Idrottsminister Amanda Lind (MP) klargjorde med anledning av debatten om ishockey-VM i Belarus ”att idrotten också har ett betydande ansvar att inte legitimera förtryckande och odemokratiska regimer”.

Det är ett viktigt besked när världens mäktigaste odemokratiska regim, det kinesiska kommunistpartiet, nästa år återigen ska få stå värd för ett olympiskt spel, trots att regimen sedan sitt förra OS, sommarspelen i Peking 2008, ökat det inhemska förtrycket, strypt demokratin i Hongkong och för en maktarrogant utrikespolitik i Sydkinesiska sjön och mot Australien.

Regeringen lämnar till idrottsrörelsen att besluta om värdskap och deltagande i tävlingar, men våra folkvalda kan undvika att själva bidra till legitimering av förtryckande regimer genom att villkora skattemedel till idrottsrörelsen mot att enskilda idrottsförbund och Sveriges olympiska kommitté inte tillåter deltagande i tävlingar som anordnas av grovt förtryckande regimer.

Regering och riksdag kan besluta att inte sända regeringsrepresentanter till OS 2022 och uppmana Kungahuset, riksdagsledamöter och partiföreträdare att inte åka dit och representera Sverige. Våra folkvalda kan även diskutera en flytt eller bojkott av OS 2022 och kräva att regeringen tar upp frågan i EU och FN.

Sanktioner är enligt regeringen ”ett värdefullt instrument” för att främja mänskliga rättigheter och demokrati genom att begränsa en stats handlingsutrymme och därigenom förmå den att ”upphöra med systematiska kränkningar av mänskliga rättigheter”.

En debatt om flytt eller bojkott av OS skulle vidare kunna knytas an till debatter om idrottsrörelsens ansvar, ” white washing” som rör fall där förtryckande regimer utnyttjar stora tävlingar i pr-syften, bojkott av OS 2022 och till en bredare debatt om hur omvärlden bidrar till eller begränsar grovt förtryckande regimers legitimitet och handlingsfrihet.

Att värdskapet för OS 2008 kan ha bidragit till att ge den kinesiska regimen en tydlig signal att kunna fortsätta förtrycket är en viktig läxa, men det är även den att omvärldens passivitet kan ha eldat på regimens arrogans. Värdskap för OS kanske är ett symptom på en mer allmän medgörlighet från omvärldens sida gentemot den kinesiska regimen.

Enligt läckta dokument till tidningen New York Times ska den kinesiske presidenten Xi Jinping ha sagt till myndighetspersoner i Xinjiang att inte bry sig ifall ” fientliga krafter” klagar. Om vi tolkar det som ett tecken på den kinesiska regimens upplevda handlingsutrymme – vad kan vi då förvänta oss av Xi efter OS 2022 när han kommer undan med så mycket redan inför OS?

En debatt om flytt eller bojkott av OS 2022 kan med den ökande kritiken mot kommunistregimen sända signalen om en omvärld under mobilisering som i förlängningen kan hota dess intressen. Vilket i sin tur kanske öppnar för mindre maktfullkomliga falanger inom regimen.

Om vi i dag vet att det inte räckte med handel, investeringar, någon enstaka sanktion, och (tyst) diplomati för att kommunistregimen ska öka sin respekt för mänskliga rättigheter kanske det är dags för världens demokratiska regimer att höja rösten och diskutera fler sanktioner som bojkott eller flytt av OS 2022?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt