Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-27 00:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/bryt-tystnadskulturen-i-aldreomsorgen/

Insändare

Insändare. ”Bryt tystnadskulturen i äldreomsorgen”

Undersköterskor på ett äldreboende i Västerås.
Undersköterskor på ett äldreboende i Västerås. Foto: Fredrik Sandberg/TT

INSÄNDARE. Som vårdpersonal borde vi kunna och våga säga ifrån mot missförhållanden utan att riskera att få sparken. Bryt tystnadskulturen i äldreomsorgen, skriver undersköterskan Marie Lagerström.

Det fanns en tid då jag var stolt över att säga att jag jobbade på ett av Sveriges mest anrika äldreboenden, där man värnade om och såg den lilla människan. Jag var stolt över att berätta om hur både personal och de äldre fick trygghet och möttes med vänlighet.

I dag har glädjen över att få gå till jobbet förvandlats till oro och ångest och mina lätta steg har blivit allt tyngre. Det är förflyttningar och omorganisationer, hög personalomsättning samt en inhuman behandling av både personal och boende. Jag har sett många fina kollegor som fått gå. Det heter så fint att de bestämt sig för att ”söka sig vidare”.

Jag vill tro att alla vi som arbetar på äldreboendet är där för att ge god vård och omsorg till våra äldre sköra. Det är dessa som får ta smällen om personalen mår dåligt.

Tystnadskulturen breder ut sig och vi hukar oss av rädsla för repressalier. Ingen vill anses vara obekväm eller riskera att bli kallad psykiskt sjuk.

Som vårdpersonal borde vi kunna och våga säga ifrån mot missförhållanden utan att riskera att få sparken. Allt vi gör och alla beslut vi fattar borde bottna i frågan: Vad är bäst för våra äldre?

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt