Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-27 00:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/bygg-ett-kallbadhus-intill-grona-lund/

Insändare

Insändare. ”Bygg ett kallbadhus intill Gröna Lund”

Till vänster om nöjesfältet Gröna Lund, på andra sidan om Allmänna gränd, ligger den parkeringsplats där insändarskribenten föreslår att ett kallbadhus byggs.
Till vänster om nöjesfältet Gröna Lund, på andra sidan om Allmänna gränd, ligger den parkeringsplats där insändarskribenten föreslår att ett kallbadhus byggs. Foto: Mickan Palmqvist

INSÄNDARE. Stockholm är en av få storstäder som har badbart vatten ända in till stadskärnan. Bygg ett kallbadhus intill nöjesfältet Gröna Lund på Djurgården, skriver Sven Britton.

Riksantikvarien har sagt nej till fortsatt utbyggnad av Gröna Lund i riktning Vasamuseet, där det finns en större obebyggd sjötomt som används som parkeringsplats där Gröna Lund bland annat vill bygga ytterligare en berg- och dalbana. Nöjesfältets ansökan avslås med motiveringen att den befintliga anläggningen redan är mycket dominerande i en historiskt känslig miljö.

Behovet av en nöjespark med den typ av attraktioner som Gröna Lund erbjuder är angelägen och betydelsefull för Stockholm och dess besökare. Därtill har Gröna Lund erbjudit en konsertscen där stora artister framträtt.

Jag förbannar fortfarande att jag missade Bob Marleys uppträdande, men jag hörde i alla fall Evert Taube många gånger. Men visst är anläggningen redan mycket dominerande, vilket inte minst är tydligt från sjösidan.

Därför är Riksantikvariens avslag är begripligt och välkommet. Kanske expansionen kan förläggas till en satellit i någon av stadens folkrika och ungdomstäta förorter?

Men nu återstår den angelägna uppgiften vad som kan göras med den stora parkeringsplatsen? Djurgården borde naturligtvis vara bilfri och den nya spårvägen som kommer att gå fram till Centralstationen erbjuder ett utmärkt kollektivt alternativ.

Ett förslag är att anlägga ett kallbadhus. Stockholm är en av få storstäder som har badbart vatten ända in till stadskärnan.

Kallbadets hälsobefrämjande effekter är belagda. Här tillkommer det exotiska och estetiska i att kunna simmande åse Slussen, Kastellholmen, Moderna museet och Dramaten i fjärran med Djurgårdsfärjorna forsande förbi.

Badet skulle hålla öppet året runt. En avdelning för nakenbad med skild herr och dam anläggning borde finnas. Varje enhet bör ha en egen, välskött bastu varmed vi skulle förmedla det nya status av världsarv som bastubadandet fått.

Kallduschen för Gröna Lund borde bli ett kallbad för stockholmarna.

Mer om kallbad i Stockholm:
De kallbadar hela vintern – utan bastu (DN den 31 december 2020)
Året runt-öppet kallbadhus byggs vid Gamla stan (DN den 2 juni 2020)

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt