Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 18:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/coronastodet-okar-gapet-mellan-fattiga-och-rika/

Insändare

Insändare. ”Coronastödet ökar gapet mellan fattiga och rika”

Finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens den 6 juni om utökat statsstöd på grund av coronapandemin.
Finansminister Magdalena Andersson (S) på en presskonferens den 6 juni om utökat statsstöd på grund av coronapandemin. Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. Staten betalar under coronapandemin ut mängder av pengar för att ”hålla ekonomin under armarna” och ”kickstarta” ekonomin. Detta coronastöd ökar gapet mellan fattiga och rika, skriver Erland Janzon.

Flera personer jag talat med uttrycker överraskning över att priserna på bostadsrätter och villor ökar, trots ekonomisk kris och ökad arbetslöshet till följd av pandemi. Jag är inte förvånad.

Staten betalar ut mängder av pengar för att ”hålla ekonomin under armarna” och ”kickstarta” ekonomin. När de gör det betalar de ut ekonomiskt stöd och sänker skatter generellt, inte riktat dit behovet finns.

Att det sker generellt betyder att alla i landet får ta del av stödet oavsett behov. Redan välbesuttna personer och organisationer får lika stor, eller många gånger större, del av kakan som de nödställda.

På så sätt byggs ökande samhällsklyftor in i vårt samhälle – mellan rika och fattiga, centrum och förort, stad och land samt ung och gammal. De redan rika med stora besparingar får en än större kassakista varpå de redan skamligt höga bostadspriserna ökar.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt