Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-07 21:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/dags-for-liberalerna-att-aterigen-byta-sida/

INSÄNDARE

Insändare. ”Dags för Liberalerna att återigen byta sida”

Den tillförordnade L-ledaren Johan Pehrson, som ska väljas till ordinarie partiledare kommande helg, borde lämna högerblocket, anser insändarskribenten.
Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Vi måste återställa Sveriges internationella rykte inom bistånd, integration, jämställdhet, klimat, kultur­ och mångfald. Det är dags för Liberalerna att återigen byta sida, skriver Håkan Jonsson.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Till alla inom Liberalerna som ska delta i det extra landsmötet på lördag:

Nu har ni en möjlighet att ändra på Sveriges historia. Vid landsmötet är förvisso huvudfrågan vem som ska utses till partiledare, men utnyttja också tillfället att samtala om partiets inriktning för framtiden.

De senaste dagarnas läckor från Tidö-förhandlingarna har inte stärkt nuvarande regeringskoalition och inte heller Liberalernas deltagande i den. Inte heller helgens uttalande (och eventuella ursäkt) av den tillförordnade partiledaren Johan Pehrson om SD som en ”brun smörja”.

Genomför en grundlig diskussion om priset för att ingå i en regering beroende av nationalistiska konservativa idéer! Partiet har nu möjlighet att besluta om att ”byta sida”. Förvisso skulle det innebära kritik om svek, men vad vill L svika? En plötslig påkommen samverkan inför valrörelsen om att få regeringsmakt och stödröster från konservativa väljare eller att fortsätta stå för en socialliberal ideologi?

Kortsiktigt skulle ett sidbyte leda till regeringskris och ett nyval av statsminister. Men det skulle också innebära en möjlighet att återställa Sveriges internationella rykte i kärnfrågor med liberal framtoning som bistånd, integration, jämställdhet, klimatfrågor, kultur­frågor och mångfald.

Dessa frågor är viktiga inte minst inför det svenska ordförandeskapet i EU nästa år, men även realpolitiskt.

Så svarar du på insändare och kommenterar

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt