Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 14:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/daligt-organiserade-vallokaler-lag-bakom-koerna/

INSÄNDARE

Insändare. ”Dåligt organiserade vallokaler låg bakom köerna”

Lång kör till tillfällig röstningslokal på Centralstationen i Stockholm på valdagen den 11 september. Köerna borde ha kunnat halveras med en annan organisation, anser insändarskribenten som vill ha svar av Valmyndigheten om vilka instruktioner som gick ut till landets 290 kommuner.
Foto: Alexander Mahmoud

INSÄNDARE. Om raderna och facken för valsedlar hade varit bättre märkta skulle väntetiderna till vallokalerna kraftigt kunnat minskas. Dåligt organiserade vallokaler låg bakom köerna, skriver Tore Eklund.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
VAL 22

Angående den nya rutinen för valsedlars placering i vallokalerna som på många håll orsakade långa köer:

Själv förtidsröstade jag lördagen den 10 september i Åkersberga centrum, var på plats klockan 10.55 och lokalen öppnade klockan 11.00. Jag ställde mig i kön och gissningsvis 100 personer stod före mig, Först klockan 12.00 gick jag ut från vallokalen. Det var nästan en timmes väntetid innan jag kom in i lokalen.

Frågan är varför kön blev så lång. Lokalen var liten (uppskattningsvis cirka 40 kvadratmeter). Det fanns bara en dörröppning, vilket gjorde att de som gick in och ut var tvungna att möta varandra.

Jag blev anvisad att gå bakom en skärm och hämta valsedlar. Bakom skärmen fanns sex rader (uppifrån och ned för alla partier) bredvid varandra med valsedlar. I ansiktshöjd fanns flera A4-sidor med tätskriven information (jag tog inte fram glasögon för att läsa).

Jag plockade upp mina tre valsedlar för riksdag, region och kommun, fick hålla valsedlarna i handen lagda mot varandra (så ingen kunde se vad jag ska rösta på, det var ju syftet med nya rutinen), påkalla uppmärksamheten från en person i lokalen och fick mina tre kuvert.

Därefter blev jag anvisad att gå bakom en annan skärm, där jag lade i valsedlarna och klistrade igen kuverten för att till sist gå till bordet där två personer tog emot dessa och bockade av mig i röstlängden. Därefter korsade jag inflödet av nya väljare och var klar.

Det var svårt att se att något tänkt flöde var planerat i lokalen. Om raderna och facken bakom skärmarna med valsedlar (vilka borde varit bredare) varit logiskt märkta med riksdag, region, kommun respektive med personnamn/utan personnamn hade min tid i lokalen säkert kunna ha halveras.

Det var en lagändring inför EU-valet 2019 gällande valsedlars hantering som orsakade de långa köerna på valdagen och under förtidsröstningen veckan dessförinnan. En myndighet utfärdar bland annat föreskrifter, allmänna råd, handböcker och anvisningar för att uppfylla lagen.

Hade Valmyndigheten tagit fram eller utfärdat några råd eller anvisningar, till exempel ett förslag till placering av skärmar för valsedlar och skärmar för att stå bakom för att klistra kuverten? Fanns det instruktioner om hur skulle valkuverten skulle delas ut, hur skrivborden skulle placeras och hur gångvägen in och ut från röstningslokalen relativt de köande till lokalen skulle se ut?

Ämnen i artikeln

Val 2022

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt