Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-01 21:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/decentralisera-polisen-for-att-stoppa-gangkrigen/

INSÄNDARE

Insändare. ”Decentralisera polisen för att stoppa gängkrigen”

Polis patrullerar Oxie centrum i Malmö den 4 mars efter att fyra ungdomar skottskadats. Nu måste polisens organisation på nytt decentraliseras, anser insändarskribenten.
Foto: Anders Hansson

INSÄNDARE. Det måste finnas en tillgänglig och när­varande polis ute i kommunerna på samma sätt som det finns räddningstjänst. Decentralisera polisen för att stoppa gängkrigen, skriver Ola Korsfeldt.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I medier brukar företrädare för Polismyndigheten säga att man ska gå till botten med gängkrigen, bland annat genom att samarbeta med skola och socialtjänst. Detta räcker dock inte efter­som ändringar inom polisens organisation också måste till.

Den polisreform som genom­fördes 2015 slog sönder en fungerande organisation och skapade en gravt centraliserad och byråkratiserad polismyndighet med centraliserade växlar och ledningscentraler samt gigantiska polisregioner.

Det har bidragit till en svårtillgänglig och på många håll frånvarande polis, inte minst här i Småland. På grund av detta drar sig många för att anmäla brott och lämna tips till polisen. Detta har bidragit till att det har blivit lätt och lönsamt att begå brott i storstäder, i mindre orter och på landsbygden. Mörkertalet för begångna brott har därför blivit stort.

För att komma till rätta med gängkrigen och övrig brottslighet måste polisens växlar och ledningscentraler decentraliseras och specialenheter för till exempel narkotika återinföras. Det måste finnas en tillgänglig och när­varande polis ute i kommunerna på samma sätt som det finns räddningstjänst.

Polisen lär på så vis känna kommunen och dess invånare och invånarna lär känna polisen. Samtidigt kan polisen hålla koll på den lokala brottsligheten.

Detta kan skapa ett förtroende mellan invånare och polisen, vilket är en av grundförutsättningarna för att kunna förebygga och bekämpa brott och otrygghet.

Så skriver du på insändare och svar

Fler insändare: dn.se/insandare