INSÄNDARE. Det måste finnas en tillgänglig och närvarande polis ute i kommunerna på samma sätt som det finns räddningstjänst. Decentralisera polisen för att stoppa gängkrigen, skriver Ola Korsfeldt.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-01 21:59
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/decentralisera-polisen-for-att-stoppa-gangkrigen/

Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
I medier brukar företrädare för Polismyndigheten säga att man ska gå till botten med gängkrigen, bland annat genom att samarbeta med skola och socialtjänst. Detta räcker dock inte eftersom ändringar inom polisens organisation också måste till.
Den polisreform som genomfördes 2015 slog sönder en fungerande organisation och skapade en gravt centraliserad och byråkratiserad polismyndighet med centraliserade växlar och ledningscentraler samt gigantiska polisregioner.
Det har bidragit till en svårtillgänglig och på många håll frånvarande polis, inte minst här i Småland. På grund av detta drar sig många för att anmäla brott och lämna tips till polisen. Detta har bidragit till att det har blivit lätt och lönsamt att begå brott i storstäder, i mindre orter och på landsbygden. Mörkertalet för begångna brott har därför blivit stort.
För att komma till rätta med gängkrigen och övrig brottslighet måste polisens växlar och ledningscentraler decentraliseras och specialenheter för till exempel narkotika återinföras. Det måste finnas en tillgänglig och närvarande polis ute i kommunerna på samma sätt som det finns räddningstjänst.
Polisen lär på så vis känna kommunen och dess invånare och invånarna lär känna polisen. Samtidigt kan polisen hålla koll på den lokala brottsligheten.
Detta kan skapa ett förtroende mellan invånare och polisen, vilket är en av grundförutsättningarna för att kunna förebygga och bekämpa brott och otrygghet.
Så skriver du på insändare och svar
Fler insändare: dn.se/insandare