Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 18:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/dela-upp-skolans-lektioner-i-tva-skift/

Insändare

Insändare. ”Dela upp skolans lektioner i två skift”

Foto: Alexander Mahmoud

INSÄNDARE. Coronaviruset kan ha det positiva med sig att vi ändrar skolgången i både tid och rum. Dela upp skolans lektioner i två skift – förmiddag och eftermiddag, skriver Sven-Åke Runelid.

Undervisning i och utanför skolan har under coronapandemin gett flera tillfälliga lösningar av skolverksamheten. Det som tidigare var en självklarhet att få gå i skolan har för vissa blivit ett undantag med distansutbildning som alternativ.

Elever behöver få komma till sina skolor, inte bara för undervisningen, utan även för den sociala gemenskapen med andra elever. Dela därför upp eleverna i tvåskift där hälften av eleverna får gå i skolan mellan klockan 08-12 och den andra halvan mellan 13-17.

Korta lektioner är att föredra så att man håller koncentration och intresse uppe. Utbildningen som kan kombineras med distansutbildning efter intresse och behov.

Trängsel är en farlig fiende i coronatider, så hälften så många blir dubbelt så bra. Skolskjutsar, kollektivtrafik, lektionssalar och gemensamma lokaler ger de inblandade bättre utrymme och det blir lättare att hålla avstånd.

Kanske kan coronan ha det positiva med sig att vi ändrar skolgången i både tid och rum – en totalöversyn av inte bara skoltidens förläggning och distansutbildning, utan även terminer, skollov och utnyttjandet av lokaler.  Ungefär hälften av årets dagar står skollokalerna tomma.

I en värld av ständiga förändringar och i annorlunda tider krävs nya lösningar även för skolverksamheten.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt