Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 10:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/dela-ut-gratis-mensskydd-till-alla-kvinnor/

Insändare

Insändare. ”Dela ut gratis mensskydd till alla kvinnor”

Trosskydd och tamponger är en stor kostnad för många kvinnor som samhället borde stå för, anser insändarskribenten.
Trosskydd och tamponger är en stor kostnad för många kvinnor som samhället borde stå för, anser insändarskribenten. Foto: Jessica Gow/TT

INSÄNDARE. Även män borde bidra ekonomiskt över skattsedeln så att att alla kvinnor kan utföra sitt vardagliga liv. Sverige borde följa Skottland och dela ut gratis mensskydd till alla kvinnor, skriver 17-åriga Alma Setterlund.

Tänk hur värdefulla kvinnor är och vad de kan göra med sina kroppar! Föda barn, hur coolt är inte det? Tänk alla liv som springer runt i världen. Det är vi som kvinnor som gjort detta möjligt.

Vi bär på ett barn i cirka nio månader. Hur starka är inte vi som kvinnor? Dock får vi inte glömma männen, för utan dem hade det inte varit möjligt – fast det är vi kvinnor som gör grovjobbet.

Men för att kunna göra detta behöver vi kvinnor få mens varje månad. Varje månad genomlider vi en period av en väldig smärta. Det är en naturlig sak som vi kvinnor inte kan göra något åt.

Tänk hur mycket pengar vi kvinnor spenderar varje månad i över 50 år på grund av att mensskydd inte är gratis. Män kan däremot gå till närmaste vårdcentral eller ungdomsmottagning för att få tag i kondomer.

Varför ska kvinnor betala fler för mensskydd som är naturligt, medan män bara kan ta för sig kondomer? Jag tycker att detta mer är en jämställdhetsfråga. Därför bör vi kvinnor få gratis mensskydd.

Hur mycket får måste kvinnor egentligen betala för mensskydd i Sverige? Enligt beräkningar Sveriges Television gjort blir det cirka 38.400 kronor under en livstid om man börjar räkna från när man är 12 år och 40 år framåt, vilket är ett genomsnitt, enligt 1177 Vårdguiden.

Ett paket bindor som man kan köpa i en vanlig mataffär innehåller cirka 10–16 bindor och kostar cirka 25 kronor. Dessutom har många tamponger under dagen, så man kan därför lägga på ytterligare 25 kronor per dag.

Det är inte bara mensskydd som kostar, utan det finns även andra kostnader. Man måste tvätta oftare, ta värktabletter och får eventuell frånvaro från arbete och skola. Enligt SVT kan det handla om en kostnad på 70.000 kronor under en livstid.

Hur gör alla som har låga inkomster? En familj kan ha två flickor – hur ska de ha råd med detta? Tänk er en ensamstående mamma med tre flickor.

Det är en väldigt viktig fråga, men varför har så få länder gjort någonting? Vissa länder som har beslutat sig om gratis mensskydd.

Storbritannien beslöt 2019 att dela ut gratis mensskydd i grundskolan. Det låter väl som en bra början? Men vet ni varför detta beslöts? Jo, för att de flickor som inte hade råd med mensskydd inte kunde komma till skolan.

Flickor som har föräldrar som inte har råd med mensskydd missar skolan en hel vecka varje månad. Jag är helt övertygad att dessa problem också finns i Sverige, även om ingen ännu lagt energi på att undersöka saken.

Skottland är på väg att bli det första landet som ger gratis mensskydd till alla kvinnliga medborgare. Redan tidigare har landet erbjudit mensskydd på skolor och universitet. Enligt den skotska Labourpolitikern Monica Lennon är mensskydd ”inga lyxprodukter”.

Denna satsning kostar Skottland drygt 24 miljoner pund. Det motsvarar ungefär 300 miljoner kronor om året. I Skottland ska fria mensskydd delas ut på apotek och ungdomsmottagningar.

Varför följer inte Sverige Skottland och gör skillnad för alla flickor som inte kan gå till skolan på grund av att de inte har råd med mensskydd? Vi kan i alla fall börja som Storbritannien har gjort och dela ut gratis mensskydd till alla som går i grundskolan.

Vart ska då pengarna komma ifrån? Vi kan alla betala lite högre skatt till sjukvården så de kan skicka hem gratis mensskydd till våra kvinnliga medborgare. Då tänker säkert många killar: ”Men jag har ju inte behov av detta varför ska jag göra det?”

Tänk då på framtiden. Du kanske får en dotter och då behöver hon mensskydd. Eller du kanske har en mamma, syster, kusin eller annan släkting?

Min pappa kan till exempel gå och handla mensskydd ibland när det är slut här hemma. Så ni män är väldigt viktiga och det är viktig att ni också förstår detta problem.

Ett annat förslag kan vara att vi höjer barnbidraget och studiebidrag för flickor. Detta tycker säkert de flesta killarna är orättvist. Men säg mig, vad måste ni köpa varje månad?

Ett tredje förslag är att sänka mensmomsen som just nu ligger på 25 procent. I Storbritannien ligger den på 5 procent och andra länder har helt tagit bort den som Irland, Kanada, Australien, Kenya, Indien och Colombia.

Man borde också prata om mens i skolan så alla vet vad det är och att det är naturligt. Många killar i min ålder tycker det är jätteäckligt, trots att det är helt naturligt. Detta gör ju då att vi inte vågar snacka högt om det för då är vi äckliga? Eller så fort vi är arga eller irriterade så handlar det om att vi har mens när själva fallet kanske är att vi har sovit dåligt.

Vi kvinnor blir ständigt kritiserade för något som är helt naturligt. Det är ett stort problem. Därför borde skolan prata mer om mens i tidigare åldrar.

När vi kvinnor får mens kan vi få otroliga problem. Enligt ungdomsmottagningarnas hemsida umo.se är vanligt att få ont i magen när man har mens. Men vissa har också ont i ryggen, ljumskarna, låren och huvudet. Vissa får diarré, några känner sig yra, kallsvettig och andra mår illa.

Detta är väldigt individuellt, vissa kan ha otroliga smärtor medan andra känner att de bara kniper lite i magen. Ifall jag ska prata om egna erfarenheter så har jag väldiga smärtor när jag har mens. När jag var yngre kunde jag inte gå till skolan alls under de första två dagarna för jag hade sådana smärtor i magen ryggen och i låren.

Jag mådde väldigt illa och vid ett tillfälle har jag också svimmat. Sedan vid 14 års ålder började jag med p-piller för att då få bort denna smärta. P-piller är gratis fram till du är 18 år, sedan får du betala.

Jag har fått byta p-piller tre gånger. Men nu när jag 17 är fick jag ett par som passade mig bra.

Dock har jag fortfarande väldigt ont när jag har mens men jag klarar att gå till skolan med hjälp av Alvedon och Ipren. Jag lovar att det finns fler flickor och kvinnor som jag som också har dessa problem.

Nu när jag snart är 18 måste jag betala för att kunna få p-piller för annars kommer jag inte klara av mitt vardagliga liv. Detta kan bli riktigt jobbigt för dem som kanske inte har så mycket pengar. Så detta innebär ett stopp för vårt vardagliga liv, tyvärr.

Det är viktigt att vi alla tillsammans hjälps åt för att vi kvinnor ska kunna utföra sitt vardagliga liv så gott som det bara går. De med lägre inkomst inte ska behöva missa utbildning eller jobb bara för att Sverige inte kan ge ut gratis mensskydd till sina kvinnliga medborgare. Gratis mensskydd är ett måste och det borde införas även i Sverige.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt