Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-26 11:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/demokratin-i-fara-om-regeringen-underminerar-kritiker/

Insändare

Insändare. ”Demokratin i fara om regeringen underminerar kritiker”

Socialminister Lena Hallengren och statsminister Stefan Löfven på en presskonferens om coronapandemin den 3 november.
Socialminister Lena Hallengren och statsminister Stefan Löfven på en presskonferens om coronapandemin den 3 november. Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Regeringen och Folkhälsomyndigheten måste öppet visar vad de försökt uppnå under pandemin och medge att även de kan göra fel. Om regeringen och myndigheter försöker underminera seriösa kritiker av den svenska coronastrategin är demokratin i fara, skriver Magnus Cedergren.

Den svenska desinformationskompassen är nu så förvirrad att 42 forskare organiserar sig för att sparka in öppna dörrar och påtala självklarheter på DN Debatt (den 13 februari 2021) – utan att någon självklar opponent visat sig. Forskarna står bestämt för att ”fake news” (falska nyheter) inte ska spridas i det fördolda, vilket jag tror att de flesta tänkande människor håller med om.

Problemet är bara det att ingenting i den hätska debatt vi ser i dag handlar om informationen i sig. Allt handlar om ifall man är för eller emot regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Tankarna förs allt oftare till Donald Trumps USA. I vilka fall information verkligen kan definieras som falska nyheter och desinformation verkar inte många vara särskilt intresserade av att ta reda på. Det medför att diskussionerna och inläggen blir hårdare och mer obegripliga för varje dag som går.

I slutet på januari anmälde Moderaterna regeringens coronahantering till riksdagens konstitutionsutskott för att se vilka beslutsunderlag man lutat sig mot. Strax därefter ändrades en text på regeringens hemsida som beskriver målet med den svenska coronastrategin.

Textraden som plockades bort medför att strategins innebörd förvandlas från att minska takten i smittspridningen så att inte väldigt många blir sjuka samtidigt till att det övergripande målet var att minska smittspridningen. Göran Rosenberg återger det hela på ett eftertänksamt och tydligt sätt i sin söndagskrönika ”Lögnens klimat” (i Sverige Radios ”Godmorgon världen” den 14 februari 2021). Krönikan beskriver på ett målande vis det vi nu ser, inte bara i det politiska skådespelet, utan överallt.

Det tråkiga debattklimatet bär både regeringen och Folkhälsomyndigheten skuld till. De har banat väg för detta under hela 2020.

Om regeringen och den ansvariga myndigheten för coronahanteringen visar sina planer och målsättningar öppet, vilket man borde göra i transparanta demokratier, och även erkänner när det blivit fel skulle man inte få samma förutsättningar för desinformation och falska nyheter i samhället.

Det har framkommit alldeles för många mejlkonversationer mellan Folkhälsomyndigheten och andra parter. Att det är svårt för journalister att få ut mejlkonversationer och beslutsunderlag från Folkhälsomyndigheten stärker inte förtroendet heller.

Nu är det regeringen och Folkhälsomyndigheten som måste ta första steget och föregå med gått exempel. Om de styrande inte visar vad de försökt uppnå och medger att även de kan göra fel så kommer ingen annan att göra det heller. Speciellt inte människor som följer dem blint.

Det vanliga motargumentet är att man ska lita på myndigheterna och inte sprida misstro med en massa ifrågasättande. Det har man hört från många som företräder den svenska strategin, oavsett om det rört sig om politiker, tjänstemän eller forskare.

Problemet, som verkar vara synnerligen svårt att förstå i vår nation är att makten alltid måste granskas. Det handlar inte om man är ond eller god. Det handlar om att vi är människor och att alla kan göra fel, speciellt i sammanhang där makten figurer.

Makt korrumperar nämligen. Det är inget nytt med det. Det oroväckande blir snarare vilka som åsyftas när man pratar om falska nyheter i dag.

Jag tror inte att regeringen och myndigheterna är orolig för vad som skrivs på internetforum som Flashback eller Reddit. Om de börjat se dessa kanaler som ett hot kan vi som medborgare däremot vara säkra på att vi är illa ute.

Men där tror jag inte att vi är ännu. Jag tror snarare att det handlar om kritik från seriösa journalister och seriösa forskare.

Börjar regeringen och myndigheterna däremot att underminera kritiker med seriösa underlag är demokratin i fara. Destruktiva beteenden är inga regeringsföreträdare eller myndighetspersoner immuna mot – inte ens svenska.

Att vi som nation inte ens kan enas om vad vi faktiskt gjort och försökt uppnå under pandemin, vittnar om hur illa allting har skötts. Och det fortgår.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt