Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 22:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/den-som-smittar-andra-kan-bega-ett-brott/

Insändare

Insändare. ”Den som smittar andra kan begå ett brott”

Foto: Magnus Hallgren

INSÄNDARE. Den som smittar andra som insjuknar i covid-19 kan begå ett brott. En sådan handling borde mer än väl rymmas inom det straffrättsliga begreppet likgiltighetsuppsåt, skriver Sven-Åke Runelid.

Coronapandemin är den största farsot som fysiskt, psykiskt och ekonomiskt drabbat mänskligheten i modern tid. Olika länders skräckscenarion avlöser varandra.

Trots denna pandemis verkningar finns det fortfarande de personer som ignorerar råd och anvisningar. Att inte ta viruset på allvar eller hoppas på att ett undervaccin ska rädda alla är som att springa över ett minfält och hoppas på turen.

De personer som i sitt oförstånd utsätter andra för smitta gör sig skyldiga till brott mot mänskligheten, vilket kan drabba den redan ansträngda sjukvården och dess personal som till slut inte orkar jobba när belastningen blir för stor.

De som inte bryr sig om att hålla avstånd och sprider smitta kan i värsta fall göra sig skyldiga till vållande till annans död, även om det sker omedvetet. Ett sådant brott ryms mer än väl ryms inom det straffrättsliga begreppet likgiltighetsuppsåt.

Nu har även regeringen upptäckt faran av de hänsynslösas beteenden och försöker täppa till de värsta möjligheterna till smittspridning. Tyvärr går regeringen som katten kring het gröt och lämnar många kryphål till dem som vill smita från det egna ansvaret.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt