Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 09:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/insandare/det-ar-dags-att-vaxla-upp-klimatarbetet-i-kommunerna/

INSÄNDARE

Insändare. ”Det är dags att växla upp klimatarbetet i kommunerna”

98 procent av svenskarna anser att det är viktigt att bidra till ett mer hållbart samhälle, enligt rapporten Svenskar och hållbarhet (2020). Men endast sex av tio anser att de lever och agerar hållbart, påpekar insändarskribenten.
98 procent av svenskarna anser att det är viktigt att bidra till ett mer hållbart samhälle, enligt rapporten Svenskar och hållbarhet (2020). Men endast sex av tio anser att de lever och agerar hållbart, påpekar insändarskribenten. Foto: Adam Ihse/TT

INSÄNDARE. Det börjar bli bråttom. Om vi ska klara målet att bli världens första fossilfria välfärdsland måste vi växla upp rejält. Nu är det dags att öka antalet strategiska tjänster som kan bidra till miljömässig hållbarhet i landets kommuner, skriver Per Klingbjer.

Detta är en insändare i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Agenda 2030. Som namnet antyder är det åtta år kvar tills vi ska uppfylla de globala målen om hållbar utveckling. Hinner vi?

Regeringens ambition är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. För att vi ska nå våra högt uppsatta miljö- och klimatmål, samtidigt som vi ökar konkurrenskraften och skapar förutsättningar för framtidens jobb, krävs en grön och digital omställning inom alla samhällssektorer.

Om vi ska klara det arbetet, måste vi växla upp rejält. Och vi måste låta de som är experter på klimat- och miljöfrågor ta ett större strategiskt ansvar för att omställningen ska gå i den takt som krävs – det vill säga snabbare. Här har naturvetare en central roll för att driva omställningen och utforma framtidens lösningar.

98 procent av svenskarna anser att det är viktigt att bidra till ett mer hållbart samhälle, enligt rapporten Svenskar och hållbarhet (2020). Men endast sex av tio anser att de lever och agerar hållbart. Nästan lika många anser att arbetsgivare bör ha ett aktivt hållbarhetsarbete.

Så ser det inte ut i dag. Faktum är att vi bara når ett av de 16 miljömål som riksdagen beslutat om, som ska bidra till att genomföra Agenda 2030 och att utvecklingen går i fel riktning för sex av målen.

Länsstyrelserna följer varje år upp regionernas arbete med Sveriges miljömål. Ett av målen handlar om att begränsa klimatpåverkan. Av rapporteringen för 2021 framgår att Stockholms län står inför en mängd utmaningar på grund av den snabba befolkningstillväxten med ökad trafik och avloppsvolymer och en stor efterfrågan på mark för bostadsbyggande.

Fler kraftfulla åtgärder krävs för att Stockholm ska bidra till de nationella målen och vara en föregångare i energi- och klimatomställningen.

Det börjar bli bråttom. Nu är det dags att öka antalet strategiska tjänster som kan bidra till miljömässig hållbarhet i landets kommuner – och offentlig sektor måste sätta på sig ledartröjan.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt